Titanik posjećen poslije skoro 15 godina, mikrobi i vodene struje olupinu polako vraćaju prirodi - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Titanik posjećen poslije skoro 15 godina, mikrobi i vodene struje olupinu polako vraćaju prirodi

Olupinu možda najpoznatijeg broda u istoriji, ljudi su posjetili po prvi put poslije skoro 15 godina, otkrivajući nevjerovatno stanje Titanika u Atlantskom okeanu. Objavljeni su i novi snimci ostataka legendarnog broda.

Stručnjake je iznenadio današnji izgled broda, koji prepolovljen, počiva na dnu okeana, dok su proučavali i snimali njegove ostatke za potrebe dokumentarnog filma. Na snimcima se vidi šta je ostalo od čuvenog broda koji se nalazi na dubini  od 3.810 metara.

„Najfascinantnije je bilo videti kako se Titanik promenio pod uticajem okeana i kako je postao utočište za izuzetno raznolik broj životinja“, kaže predsednik „Triton podmornica“, Patrik Lej.

Tim za istraživanje pet puta je zaronio do olupine početkom avgusta, snimajući Titanik u 4K kvalitetu.

Izložen vrtlozima i morskim strujama, Titanik polako nagrizaju korozija i bakterije.

„Na ostacima broda prisutni su mikrobi koji nagrizaju čeličnu konstrukciju stvarajući strukturu koja sa vremenom postaje praškasta i koju odnose morske struje“, rekla je Kler Ficsimons, naučnica sa Univerziteta Njusasl u Velikoj Britaniji za Bi-Bi-Si.

Još ranije se procenjivalo da olupina broda može, usled uticaja iz okruženja, nestati do 2030. ostavši tako samo mrlja na dnu Atlantika. Još nije poznato da li će nalazi najnovije ekspedicija dati drugačije predviđanje.

Tokom posete lokalitetu, tim je položio je venac u znak sećanja na više od 1.500 putnika i članove posada koji su nastradali u katastrofi 1912. godine.

Osim novog video materijala visoke rezolucije, naučnici su analizirali olupinu tehnikom fotogrametrije, da bi u budućnosti bilo moguće realizovati tri-de rekonstrukciju Titanika, što bi za buduće generacije bio jedan od načina učenja o jednoj od najvećih katastrofa na okeanu u istoriji.

„Sama olupina danas je jedini svedok katastrofe na Titaniku. Oni koji su tada preživeli, preminuli su, tako da je važno da se ostaci broda iskoriste dok još mogu i imaju šta da kažu“, rekao je za Bi-Bi-Si istoričar pomorstva Robert Blit iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Velikoj Britaniji.

Titanik je potonuo pre 107 godina. U to doba najveći putnički brod na svetu, udario je o ledeni breg 14. aprila 1912. godine.

Potonuo je posle dva sata i 40 minuta. U tragediji je stradalo više od 1.500 ljudi.

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar