Tirana uputila poziv Srbiji: Povucite oružane snage, izazivate nemire i nasilje i destabilizujete Kosovo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tirana uputila poziv Srbiji: Povucite oružane snage, izazivate nemire i nasilje i destabilizujete Kosovo

Ministarstvo evropskih i spoljnih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je danas Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini KiM.

U saopštenju MEFA se navodi da Albaniju posebno brinu izveštaji o srpskim vojnim snagama upućenim, kako se dodaje, ”blizu granice sa Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad, kako navode iz tog ministarstva, ”vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, podstiču pojedince da izazizavaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti u tom delu regiona.

”MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji”, navodi se u saopštenju

Ministarstvo, kako se još dodaje, poziva na hitnu deeskalaciju tenzija na KiM i povratak na dijalog.

Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju, veoma zabrinuto zbog eskalacije situacije na severu KiM i najoštrije osuđuje vandalska dela koja su danas počinjena na severu KiM, gde su, kako se dalje tvrdi, ”pojedinci zapalili kancelarije za registraciju vozila u Zubin Potoku i oštetili sličnu kancelariju u Zvečanu”.

Ništa ne može da opravda upotrebu nasilja, nanošenje štete javnoj imovini i nepoštovanje vladavine prava, ocenjuje MEFA.

Ovo Ministarstvo traži da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Iz MEFA pozivaju sve aktere da budu uzdržani i da se odmah vrate dijalogu kao jedinom načinu da se u bilateralnim i multilateralnim nastojanjima reše nerešena pitanja u, kako se navodi u saopštenju, ”duhu saradnje kojoj je Albanija nepovratno posvećena”.

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar