"Tirana diktira, Tači i Haradinaj imaju isti cilj - stvaranje velike Albanije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Tirana diktira, Tači i Haradinaj imaju isti cilj – stvaranje velike Albanije”

“Vođe kosovskih Albanaca Ramuš Haradinaj i Hašim Tači pod snažnim su uticajem zapadnih zemalja ali događaje diktira Tirana, a cilj je stvaranje velike Albanije”

To je izjavio predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

On je za TV Pink rekao da je sve što je do sada urađeno, uključujući i formiranje terorističke OVK, urađeno da bi Albanija nasilno pripojila južnu pokrajinu Srbije i krenula u realizaciju velikoalbanskog projekta.

“Tači i Haradinaj imaju apsolutno identične ciljeve. U ovoj fazi to je postavljanje raznoraznih uslova – takse, deklaracija, kako bi se onemogućio nastavak dijaloga i razgovor o eventualnom konačnom statusu KiM. Cilj je da se Srbija natera da prizna samoproglašenu državu i da jednog dana proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije”, istakao je Drecun.

On je ocenio da se oni razlikuju samo u modalitetima kako doći do tog cilja, tako što Tači pokazuje neku vrstu racionalnijeg političkog ponašanja, za razliku od Haradinaja, za koga kaže da je osion i bahat.

Za takse uvedene na srpsku robu Drecun smatra da su ih oni zajedno uveli i dodao da je Tači, da je hteo da one budu ukinute, mogao da ide na prekomponovanje političke scene i izvršne vlasti u Prištini.

“Tači je u razgovorima s predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu uvideo da neće moći da se izdejstvuje priznanje Kosova, da je Vučić nepopustljiv i zato otvara neki prostor za razgovore. Sledeći inicijativu američkog predsednika Donalda Trampa, da bi se opravdao pred Albancvima, ide uvek polukorak unapred i deset unazad”, rekao je Drecun.

On je ocenio i da je albanska strana pokazala nepoštovanje domaćina u Berlinu, jer je minirala berlinski sastanak, tako da nije ostvaren nikakav napredak, osim dogovora da će se nastaviti razgovor.

“Ne mogu da razumem kako su Berlin i Pariz dozvolili sebi taj luksuz da organizuju ovakav sastanak koji, što se tiče kosmetskog pitanja, nije bio dobro pripremljen”, zaključio je Drecun.

Danas objavljeno

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

M.

U Srpsku stiže 25.000 ruskih vakcina

M.

Jedna osoba uhapšena u okviru istrage o stradanju Dženana Memića

M.

Ostavite komentar