Tiodorović: "Veliki požar" u regionu, zbog toga uvodimo nove mere - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tiodorović: “Veliki požar” u regionu, zbog toga uvodimo nove mere

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je odluka o obaveznom nadzoru za građane koji od petka u 18.00 ulaze u Srbiju uvedena zbog “velikog požara” u regionu.

Tako je Tiodorović opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiodorović, koji je član Kriznog štaba Vlade Srbije, kazao je da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave kovid-ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Do petka će se u Srbiju ulaziti po ustaljenim procedurama, a od petka važe nova pravila.

Epidemiolog je za portal Nova.rs naveo da će inspekcijski organi na granicama dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih.

Po njegovoj proceni, na tom spisku bi trebalo da bude i Albanija, gde letuje veći broj građana Srbije.

“Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u kovid-ambulantu domu zdravlja kojem propada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenje, a onda se prati da li se neko toga drži. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome”, objasnio je Tiodorović.

Po prijavljivanju u kovid-ambulantu, ako se utvrde tegobe, radiće se kompletan pregled povratnik iz inostranstva – krvna slika na osnovu koje se utvrđuju parametri, a ako postoji sumnja, biće urađen i snimak pluća.

“Na osnovu toga lekar odlučuje da li tu osobu pušta kući, uz sugestiju da bude u desetodnevnoj samoizolaciji, a ako je za bolnicu, šalje se uputom u bolnicu”, objasnio je Tiodorović.

Građani koji su zaposleni dobiće potvrdu o boilovanju ako se utvrdi simptomatologija, bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija.

“Bez obzira da li ide kući, u samoizolaciju ili na Infektivnu kliniku, on dobija bolovanje”, rekao je epidemiolog.

Ipak, pošto se radi o slučaju da je “neko svojom voljom otišao na more”, neće mu tokom bolovanja biti isplaćivano 100 odsto plate, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

On je ukazao da pošto Krizni štab odluke donosi u skladu sa epidemiološkim prilikama, “može da se desi da mi već sledeće nedelje kažemo da strani državljani ne mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa”.

B92

Danas objavljeno

Danas postepeno razvedravanje

M.

Požar u Beogradu, poginula jedna osoba

M.

Ovo je tek početak: Rekordan skok cijena u BiH

M.

Ostavite komentar