Tiodorović o novim mjerama: “Nema ni govora o policijskom času, moramo da smanjimo pritisak na bolnice” - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tiodorović o novim mjerama: “Nema ni govora o policijskom času, moramo da smanjimo pritisak na bolnice”

Dr Branislav Tiodorović govorio je večeras o novim mjerama, odnosno skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, govoreći da su glavni ciljevi smanjiti širenje infekcije i pritisak na bolnice.

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, Branko Ružić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Aleksandar Markov, predsjednik Foruma beogradskih gimnazija govorili su večeras u Upitniku na RTS o načinima na koje se može spasiti školska godina, ali i o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

–Ne bih upotrebio izraz “zaključavanje”. Ovdje se ne radi o vanrednom stanju, u pitanju je ograničeno radno vrijeme. Moramo da smanjimo pritisak na bolnice da bismo sačuvali ljudske živote. Nema govora o policijskom času, niti vanrednom stanju, već će, ako Vlada usvoji, radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti skraćeno. Mi ne tražimo tri mjeseca, tražimo makar do 15. decembra da traju mjere – kaže dr Tiodorović.

Govoreći o tržnim centrima, epidemiolog je rekao da je bio za to da se “ranije zatvore”.

Na pitanje da li su se škole prilagodile, Branko Ružić je rekao da poučeni ranijim iskustivima cijeli obrazovni sistem je pokazao “adaptibilnost koja je preko potrebna”.

–Cijeli prelazak na onlajn sistem je protekao sasvim u redu. Bilo je nekih problema u Čačku, tamo je inspekcija izvršila nadzor. Oni su samoinicijativno prešli na onlajn čime su prekršili uredbu Vlade. Pratimo situaciju sve vrijeme – kaže Ružić.

Prema riječima Aleksandra Markova iz Foruma beogradskih gimnazija, nije precizirano koliko traje čas u srednjim školama, što “direktori škola tumače na različite načine”.

–Nije obezbijeđena nacionalna platforma za onlajn nastavu. Škole koje nemaju platformu, moraju da se snalaze kako znaju i umiju – kaže Markov.
Nove digitalne učionice

Ministar Ružić je podsjetio da je u srednjoj školi jedna grupa bila onlajn, dok je druga išla u škola, tako da im ova vrsta nastave nije nepoznanica.

–Što se tiče gugl platforme, najzastupljeniji je “gugl klasrum”. Registracija domena nije kvantna fizika. Najveći procenat škola je osposobljen za onlajn nastavu. Imamo 10.000 takozvanih digitalnih učionica, plan je da imamo još 20.000 ili 30.000 digitalnih učionica. Plan jeste digitalizacija obrazovanja, ne zbog korone, već zato što pratimo trendove. Sistem je brzo odgovorio na ovaj izazov s dolaskom korone – podvlači Ružić.

Ostavljena je autonomija direktoru da organizuje vaspitno-obrazovni proces, dodao je.

–To je ostavljeno njima da odluče zbog specifičnosti sistema. U Srbiji imamo 1.700 srednjih i osnovnih škola.

Onlajn nastava

Naime, na sjednici je 26. novembra potvrđen je prijedlog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 da učenici svih srednjih škola, kao i stariji osnovci, od petog do osmog razreda, od ponedjeljka 30. novembra pređu na onlajn nastavu.

–U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije – stoji u odluci.

Nove mjere od vikenda

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih djelatnosti moći će da rade samo do 17 časova radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mjera, koje je predložio Krizni štab, a koje će Vlada Srbije usvojiti na sjednici u četvrtak.

Nove mjere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako se saznaje, na snazi bi trebalo da budu dvije nedjelje od usvajanja.

Danas skoro 8.000 novozaraženih

Danas je registrovano skoro 8.000 novozaraženih korona virusom, od ukupno 22.837 testiranih, što je rekordan broj. Crni niz je nastavljen, pa je tako danas preminulo čak 48 osoba od posljedica korona virusa. U Beogradu je danas zabilježeno manje od 2.000 slučajeva, precizije pozitivno je bilo 1.968 ljudi. Na drugom mjestu je i dalje Novi sa 576, dok je u Kragujevcu 343, a u Nišu 229, piše Blic.

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar