6. Augusta 2021.

Tiodorović: Ne iznenađuje porast broja zaraženih, septembar “test”

Big Portal

“Porast broja novozaraženih koji trenutno imamo nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Ovaj rast koji sada imamo će se nastaviti”, rekao je Tiodorović.

Član Kriznog štaba podsjetio je u intervjuu za list “Danas” da osnovne epidemiološke mjere u Srbiji nikada nisu ukinute, kao ni drugdje u svijetu, a jedino što Krizni štab može da učini jeste da pozove na kontrolu tih mjera.

“Kod nas još uvek nije situacija takva da je potrebno uvoditi nove mere. Crna Gora je na primer uvela skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 12, ali tamo je situacija znatno lošija nego kod nas. Isto važi i za Grčku”, naveo je on.

Tiodorović je istakao da je sada važno da se poveća obuhvat vakcinacije, a da je posljednja šansa za to avgust jer će nakon toga doći do još većeg broja zaraženih “pa oni koji se vakcinišu imaće veći rizik da se zarze između dve doze”.

“Mi moramo sprovesti vakcinaciju ne samo među mladima, koji se često pominju, već i radno aktivnim stanovništvom, gde je obuhvat takođe nezadovoljavajući”, dodao je on.

Tiodorović je naveo da su neki članovi Kriznog štaba i on na prošloj sjednici preporučili da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

“Ako je već obavezna za hepatitis B i to 15 godina unazad, zašto ne bi bila i za kovid. Pacijenti u bolnicu ulaze sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR testom. Šta se, dakle, dešava ako se tamo zaraze? Oni mogu da tuže zdravstvenu ustanovu. Zdravstveni radnici moraju da se ponašaju odgovorno i prema sebi i prema pacijentima”, naglasio je on.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji i za druge grupe građana, ocijenio je da takva odluka ne zavisi uvijek od zdravstvenog sistema, već i od političke volje.

“Videli ste kakve je reakcije izazvala odluka francuskog predsednika Emanuela Makrona da se uvede obavezna vakcinacija. Ja nisam za to da primenjujemo silu kao takvu, već silu argumenata”, kazao je Tiodorović.

(B92.net)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare