Tiodorović: Naredna nedjelja biće veoma teška - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tiodorović: Naredna nedjelja biće veoma teška

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Branislav Tidorović kaže za RTS da će i nedjelja koja slijedi biti veoma teška, a da će krajem sedmice doći do jednog laganog smirivanja. Ističe da se zaravnjenje krive ne može očekivati prije polovine decembra.

Tiodorović je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim dijelovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

  • Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svjesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali – dodao je Tiodorović.

Na pitanje šta dalje može da se očekuje, Tiodorović kaže da će i nedjelja koja slijedi biti teška.

  • Možemo očekivati da će i ova nedjelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem nedjelje doći do jednog laganog smirivanja. To ne mora da znači baš mnogo optimistički, ali će biti važno da smirimo i kontrolišemo čak i ovako tešku situaciju – istakao je Tiodorović.

“Crni petak’ – potpuno neopravdana opasnost”

Odgovarajući na pitanje šta su sada najveće opasnosti, doktor kaže da je potpuno neopravdana opasnost “crni petak”.

  • Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na zapadu, Sloveniju, tamo ‘crni petak’ nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocjenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlj – rekao je Tidorović.
  • Mi se nalazimo u jednoj situaciji kada moramo da raščistimo šta je važnije ovoga trenutka – ovoga trenutka je zdravlje najvažnije, čak i po cijenu ekonomije. Ništa se neće desiti strašno sa ekonomijom ako to bude 10, 15 dana potpunog smirivanja i potpune kontrole nad ovom situacijom – dodao je doktor.

“Do Nove godine uočljiviji pad”

Govoreći o tome do kada će sve ovo trajati, Tiodorović kaže da se zaravnjenje krive ne može očekivati prije polovine decembra.

  • To znači u pravom tom smislu. Možda će doći i prije toga do smirivanja, ali zaravnjenje u pravom to smislu, ali i održavanje na visokom nivou, će potrajati još neko vreijme. To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad i smirivanje situacije i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji – istakao je Tiodorović.

Kada je riječ o povratku normalnom životu, Tiodorović ističe da je to moguće tek kada stigne vakcina.

  • Postoje naznake da ćemo je dobiti dosta brzo. Ali neće to biti količine kojima ćemo moći veliki broj ljudi da vakcinišemo, ali će po prioritetu. Spremni smo u potpunosti da takoreći da danas stigne vakcine znali bismo šta treba da radimo i kako bi se ona čuvala, transportovala i aplikovala – rekao je doktor.

“Do proljeća očuvanje ovih mejra”

Poručuje da moramo biti svjesni da ćemo još sve ove mjere morati da zadržimo.

  • ?a očekujem da tamo negdje do proleća mora da traje cijeli sistem očuvanja ovih mjera, vakcinacije i uz tu vakcinaciju i podizanje kolektivnog imuniteta moći ćemo da stignemo do jedne potpuno kontrolisane situacije – naglasio je Tiodorović.

Na pitanje hoće li zdravstveni sistem izdržati, Tiodorović kaže da je kadar najveći problem.

  • Sve ostalo se može obezbijediti, država je tu učinila mnogo. Ali ono što je veoma teško i što se ne stvara preko noći, za šta treba vremena to su kadrovi – ljekari, medininske sestre, tehničari. Moramo da očekujemo da će tu biti još problema, ali mislim da se zdravstveni sistem bori herojski i u veoma teškim uslovima – zaključio je Tiodorović.

RTS

Danas objavljeno

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

M.

Pogledajte akciju, među uhapšenim i državljanin BiH

M.

Dramatične scene nakon klizišta u Italiji

M.

Ostavite komentar