Tiodorović: Delta soj ima nešto drugačije simptome, vakcine efikasne - BIGportal.ba
Region Vijesti

Tiodorović: Delta soj ima nešto drugačije simptome, vakcine efikasne

Epidemiolog i član Krizbog staba Branislav Tiodorović izjavio je danas da ne treba zaboraviti da mjere protiv virusa korona nisu ukinute i da je preporuka da se maske nose u zatvorenom, a da na otvorenom to nije neophodno, ali treba držati distancu.

Tiodorović je rekao da delta virusa soj korona, čija su dva slučaja u Srbiji zvanično registrovana prije nekoliko dana, ima nešto blažu kliničku sliku, ali da se brzo širi.

On je za RTS istakao da treba iskoristiti ljeto da se što veći broj građana vakciniše i objasnio da do povećanja broja novozaraženih dolazi uglavnom u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gdje se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije.

Tiodorović je naveo da delta soj virusa korona ima nešto drugačije simptome. “Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa, već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu”, rekao je on.

Naveo je da infekcija delta sojem više liči na neku jaču prehladu, ali je istakao da to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se javlja kod mladih, jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije.

Prema riječima Tiodorovića, u Srbiji je dosta smanjen broj pozitivnih slučajeva, iako u nekim krajevima imamo blago povećanje. Najveći broj novozaraženioh se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

Tiodorović je posebno apelovao na mlade koji žele da idu na festivale i žurke da se vakcinišu i naveo da prema svim podacima kojima raspolažu stručnjaci, vakcine efikasno štite od svih sojeva, uključujući i delta soj.

“Pogrešno je izbegavati vakcinaciju tokom leta, jer ćemo onda ući nezaštićeni u jesen”, naglasio je Tiodorović.

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar