28. Oktobra 2021.

Tinjajući spor se rasplamsao: Ribari potapaju do dna loše odnose

Big Portal

Britanski brodovi neće moći u francuske luke ako se ne postigne dogovor s Velikom Britanijom u sporu o dozvolama za ribolov.

Takođe, Francuska je sugerisala da postoji mogućnost ograničenja isporuke energije i za Kanalska ostrva, koja su deo britanske teritorije.

Tinjajući spor između Londona i Pariza o pravu na ribolov nakon Bregzita rasplamsao se u sredu, a Francuska je zapretila prekidima trgovine od 2. novembra ako njenim brodovima ne bude odobren pristup britanskim vodama.

Mere usmerene na britanski izvoz ribe uključivale bi “sistematske carinske i sanitarne kontrole proizvoda koji se unose u Francusku i zabranu iskrcavanja morskih plodova”, rekao je novinarima portparol francuske vlade Gabriel Atal.

Ministar za Evropu Klement Beune kaže da bi dodatne provere mogle biti proširene i na “ostalu robu” pojačavanjem procedura i kontrola u poređenju sa sadašnjom praksom.

Najnovije prepirke između suseda izazvala su pravila o licenciranju ribarskih brodova EU, koji žele da love u vodama oko Velike Britanije nakon Bregzita.

Francuska je ljuta zbog odbijanja njenih brodova od Britanije i samoupravnih Kanalskih ostrva Džerzi i Gurnezi, koja zavise od Londona u odbrani i spoljnim poslovima.

Iako bi ciljane mere za sektor ribarstva štetile britanskom izvozu, šire carinske kontrole imaju potencijal da ozbiljno uspore trgovinu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Britanski ribari, koji većinu svojih proizvoda izvoze u EU, u velikoj meri zavise od francuskih lukam kao svojevrsnoj kapiji na kontinent.

“Francuska neće dozvoliti Britaniji da ‘obriše cipele’ o sporazumu o Bregzitu”, dodao je Atal.

Problem u vezi s ribarskim brodovima je poslednji u nizu nesuglasica koje su diplomatske odnose srušile na najnižu tačku u poslednjih nekoliko decenija.

Pored tenzija u vezi s migracijama, Pariz je bio ogorčen od septembra nakon što je Velika Britanija učestvovala u sklapanju sporazuma o snabdevanju Australije američkom tehnologijom nuklearnih podmornica, što je dovelo do toga da Australija raskine veliki posao s Francuskom za konvencionalne podmornice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare