16. Decembra 2020.

TIMSS 2019 – Nova prilika za bolje obrazovanje u Bosni i Hercegovini

Big Portal

Stručna online konferencija Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u prvi plan stavila je sveobuhvatnu analizu prikupljenih TIMSS 2019 podataka što je sudionicima omogućilo detaljan uvid u rezultate i preporuke ovoga istraživanja, kao i u praktičan način njihove primjene.

Naime, prije tjedan dana Agencija je objavila rezultate i Izvješće s preporukama TIMSS 2019 međunarodnog istraživanja za Bosnu i Hercegovinu koje prati trendove u znanju matematike i prirodnih znanosti te pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti, kao i o elementima koji na njih utječu. Nažalost, TIMSS 2019 rezultati potvrdili su sve ono na što nam je ukazala PISA 2018 – našoj djeci, u odnosu na njihove vršnjake diljem svijeta, nisu pružene iste mogućnosti za ostvarenje punih potencijala.

Cilj prve u nizu stručnih online konferencija bio je približiti načine na koje se rezultati i preporuke međunarodnih istraživanja mogu koristiti za unapređenje obrazovanja u BiH. Poseban osvrt stavljen je na činitelje učeničkih postignuća kao i na pitanje što svatko od nas, iz svoje uloge, može učiniti kako bi doprinio poboljšanju kvalitete obrazovanja.

Svrha međunarodnih istraživanja nije međusobno natjecanje niti povod za traženje krivaca, nego praćenje trendova kroz vrijeme i uvid u podatke usporedive na međunarodnoj razini, što omogućuje da zemlje, ekonomije i obrazovni sustavi uče jedni od drugih.

Na dobivene rezultate ne može se utjecati, ali svako u svom domenu može učiniti sve kako bi se pokrenule nužne reforme u našoj državi – jedan je od glavnih zaključaka konferencije.

Agencija je i ovom prigodom uputila apel obrazovnim vlastima da rezultate TIMSS 2019 istraživanja prihvate s ozbiljnošću, kako poticaj za ubrzavanje reformskih procesa. Nadležne obrazovne vlasti bilo gdje u svijetu pa tako i u našoj zemlji, imaju ključnu odgovornost u osiguravanju svih uvjeta kako bi svako dijete dobilo nabolje moguće obrazovanje i ostvarilo svoje pune potencijale. Bosna i Hercegovina treba još danas obrazovati mlade ljude koji će sutra moći ostvariti ekonomski i društveni napredak u svojoj zemlji.

Agencija će nastaviti održavati tematske radionice vezane za različita područja TIMSS istraživanja sve do kraja drugog mjeseca 2021. Već za sljedeći utorak, 22.12.2020., najavljena je radionica za nastavnike, ravnatelje škola i pedagoge.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare