Time donosi listu 10 najboljih filmova 2020 - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Time donosi listu 10 najboljih filmova 2020

Ne postoji suptilan način da se to kaže: 2020. je bila zaista čudna godina za filmove, mini-epoha koja nas je natjerala da računamo s tim šta filmovi mogu biti i šta mogu značiti. Nije stvar samo u tome što smo filmove, uglavnom, gledali kod kuće. Takođe smo ih promatrali s anksioznošću koja se nakupljala u nama, a ponekad i s tragedijom koja se odvijala ispred naših vrata.

Ova godina je na sve načine bila različita od bilo koje druge. Ali jedina stvar koju možemo reći je da nas filmovi nisu iznevjerili.  Ova nova, privremena normala, omogućila je da manji filmovi – filmovi koji bi se inače izgubili među blistavijim izdanjima – privuku pažnju. Evo 10 najboljih po magazinu Time.

10. Bill and Ted Face the Music

U nedvosmisleno strašnoj godini, kome nije trebao ludi, ushićeni, duboko zadovoljavajući nalet optimizma? Alex Winter i Keanu Reeves ponovo su se pojavili u ulogama koje su nastale prije tri decenije: tada su se glupirali, ali su bili tinejdžeri otvorenog srca opsjednuti gitarama, iz San Dimasa u Kaliforniji, koji su promijenili svijet putem telefonske govornice za putovanje kroz vrijeme. Danas su muževi i tate suočeni sa svim nesigurnostima koje dolaze sa srednjim godinama, a opet, na neki način njihova priča tek počinje. Kroz svoje kćeri postavili su temelje za još jedan čin svjetonazorskog pokušaja, potvrdu da su naši kolektivni snovi naša istinska snaga. Ovo djelo razuzdane ozbiljnosti i velikodušnosti osvijetlilo je put kroz vrlo mračno ljeto. Ne možete tražiti više od komedije.

9. Miss Juneteenth

U Americi toliko podijeljenoj da se ponekad čini da je svaki stanovnik jedini građanin svoje tvrdoglave zemlje, debitantski prilog scenarista i režisera Channinga Godfreyja Peoplesa, je melem. Nicole Beharie ima čudesan nastup kao bivša pobjednica izbora za miss, koja pokušava projektovati vlastite snove na svoju kćer tinejdžerku. Iako je ova priča univerzalna, pritom je i lična. Smještena u Fort Worthu, gradu s dugom tradicijom obilježavanja dana 1865. godine kada su robovi u Teksasu napokon saznali da su oslobođeni, gospođica Juneteeth je tapiserija cijele zajednice, podsjetnik da je Amerika mnogo veća – i bogatija, i raznovrsnija – nego što obično mislimo.

8. Nomadland

Šta znači dom? Je li to prebivalište u kojem živimo ili duh koji živi u nama? To je pitanje koje Chloé Zhao istražuje u blistavom i pronicljivom filmu Nomadland. Frances McDormand izvrsno se snašla kao udovica koja prodaje kuću i odlazi na put kombijem u kojem su neophodni elementi za život, uzimajući sezonski posao tamo gdje može. Iako je sama, nikad nije potpuno sama. Ljudi koje susreće na svojim putovanjima imaju svojih mušica, ali suosjećanje i velikodušnost su oni koji ih vode i ujedinjuju.

7. Wolfwalkers

Ovo zbunjujuće animirano oduševljenje Tomma Moorea i Rossa Stewarta govori o djevojci iz Irske u 17. vijeku koja teži da postane lovac na vukove poput svog oca – samo da bi se sprijateljila s misterioznom odmetnicom koja živi u šumi i koja u sebi nosi tajnu vukova. Wolfwalkers je prožet mističnim duhom pjesme Kate Bush, izvedene u blistavoj šemi modernog dizajna srednjeg vijeka. Njegova čarolija je neodoljiva.

6. Emma

Pozitivna i živahna adaptacija romana Jane Austin iz 1815.  vraća se osnovama, podsjećajući nas zašto je njen rad izdržao test vremena. Anya Taylor-Joy glumi istoimenu nezavisnu heroinu; a Johnny Flynn je porodični prijatelj koji s užasom gleda Emmu dok pravi jedan pogrešan korak za drugim. Njih dvoje su prekrasni, zajedno i odvojeno, u djelu koje se na najbolji način osjeća i moderno i autentično.

5. Lovers Rock

Ovo je najkraći film iz antologije Small Axe, Stevea McQueena, ali njegova hipnotička ljepota je nemjerljiva. U Londonu oko 1980. godine imigranti s Kariba ili njihovi potomci – kojima je često zabranjivan ulaz u klubove – priređivali bi vlastite kućne zabave, njišući se na plesnom podiju, dok su se odigravale ili propadale sve ljubavne mogućnosti. Lovers Rock bilježi energiju i obećanja samo jedne od tih noći, kao i značenje utjehe i solidarnosti u većem, hladnijem svijetu.

4. David Byrne’s American Utopia

Ovaj veličanstveni i sjajni snimak hit predstave s Broadwaya, Davida Byrnea, u režiji Spikea Leeja, djelo je velike radosti i izražajnosti. U izvedbi Byrnea i njegove grupe od 11 muzičara i plesača, djela – neka od njih nedavne Byrneove kompozicije, drugi izvučeni iz njegovog djela s Talking Heads – osjećaju se svježe i poznato odjednom, ali i blago eksplozivno. Lee savršeno shvata hitnost Byrneove namjere: da bismo živjeli na bilo koji smislen način, moramo ostati povezani. To je princip tako zapanjujuće jednostavan da je radikalan.

3. The Trial of the Chicago

Aaron Sorkin detaljno opisuje  tužnu dramu intenzivne američke istorije, tokom koje je suđeno grupi antiratnih aktivista zbog urote za podsticanje nasilja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 1968. godine. Rezultat je živahno djelo prilagođeno građanskoj odgovornosti i malim demokratskim idealima, film istovremeno zabavan i proaktivan.

2. Collective

Film Alexandera Nanoua, koji prati tim rumunskih novinara koji otkrivaju zdravstveni skandal čiji pipci sežu duboko u korumpiranu vladu, rijetki je dokumentarac koji se odvija poput političkog trilera. Ali to je takođe duboko dirljivo svjedočenje i moći i neophodnosti istraživačkog novinarstva – u bilo kojoj zemlji koju vodi vlada koja nastoji iskriviti istinu da bi služila svojim ciljevima.

1. First Cow

Na pacifičkom sjeverozapadu 1820-ih, dva doseljenika – pekar i kineski imigrant s preduzetničkim duhom – započinju posao prodajom prženih kolača napravljenih od ukiseljenog mlijeka lokalne krave. Posao kreće, kako se njihovo prijateljstvo produbljuje.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Otkrivena 44 zlatnika iz 7. veka skrivena u zidu u strahu od muslimanskih osvajača

Zeljka

Spremačice se poslužile kolačima poslije žurke, završile u bolnici halucinirajući

Zeljka

Aleks Rodrigez progovorio o Dženifer Lopez

Zeljka

Ostavite komentar