Tim Kuk konačno progovorio o Apple Pay i podršci Bitcoinu - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Tim Kuk konačno progovorio o Apple Pay i podršci Bitcoinu

Apple nikada nije bio od onih koji su se previše približili kriptovaluti, pa čak i dok su Bitcoin, Ethereum, Dogecoin i svi ostali postali veoma popularni tokom poslednjih nekoliko godina, Apple je dosledno izbegavao da ima bilo šta sa njima, bilo da putem investicija kompanije ili integracije platnih usluga.

Pošto se Apple Pay već neko vreme takmiči sa Google Pay-om, već jednom od najvećih aplikacija za digitalni novčanik koji se koristi na globalnom nivou, često se postavlja pitanje zašto Apple Pay još uvek nema podršku za kriptovalute – bilo da se radi o njihovoj kupovini preko aplikacije ili jednostavno za korišćenje za kupovinu.

Iako je Apple konačno postao partner sa Coinbase-om u junu ove godine kako bi počeo da podržava Coinbase kartice korisnika kriptovaluta za plaćanje putem mobilnih uređaja, to je otprilike taman onoliko koliko je Apple bio spreman da uroni u kripto vode.

Kako piše Phone Arena, u nedavnom intervjuu na samitu The New York Times DealBook Summit, izvršni direktor Applea Cook je konačno zagrizao i progovorio o nekim stavovima kompanije o kriptovaluti, iako nije ulazio previše u detalje o stvarnom razlogu zašto se kompanija nikada nije uključila na tržište ili pružila podršku za digitalni novčanik, čak i kada su bitkoin i druge valute cvetale.

To je nešto što posmatramo, to nije nešto što trenutno planiramo da uradimo“, rekao je Kuk. Ovo podseća na blage izjave potpredsednice Apple Pay-a Dženifer Bejli iz 2019. da je Apple nadgledao prostor za kriptovalute, ali da još ne žuri da uđe u njega.

apple_1.jpg

Kuk takođe insistira na tome da njegovi lični stavovi o bitkoinu i kriptovaluti ne utiču na odluke koje donosi za kompaniju. On kaže da iako sam poseduje Bitcoine, ne veruje da bi prebacivanje Apple-ovih sredstava u kriptovalute dobro prošlo kod investitora akcija Apple-a, jer bi dodalo dodatni faktor volatilnosti cenama akcija.

Ne bih uložio [naš gotovinski saldo] u kriptovalute, ne zato što ne bih uložio svoj novac u kriptovalute, već zato što mislim da ljudi ne kupuju akcije Apple-a da bi bili uključeni u kriptovalute“, rekao je Kuk. Ako to žele, mogu da investiraju direktno u kripto na druge načine.”

„I ne planiram, dodaje Kuk, „u bliskoj budućnosti da uzmem kriptovalute za naše proizvode, kao sredstvo tendera. Ali postoje i druge stvari koje definitivno gledamo.” Na podsticanje sagovornika, Kuk se uzdržao od davanja bilo kakvih dodatnih detalja, rekavši da kompanija još nije spremna da bilo šta objavi.

Međutim, generalni direktor Apple-a voli da se bavi tržištem bitkoina i priznao je da je njegovo interesovanje za to dovelo do nekih investicija. „Mislim da je razumno posedovati deo diversifikovanog portfelja“, rekao je Kuk, brzo dodajući da ne pokušava nikome da daje savete za investiranje – samo deli svoje lične stavove.

Dok je bio na temi kriptovaluta, sagovornik Njujork Tajmsa je takođe ispitivao Kuka o njegovom pogledu na NFT-ove (ili nezamenljive tokene), za koje je rekao da smatra „zanimljivim“, iako će „trebati neko vreme da se odigra na način na koji je to za mejnstrim osobu.” To je otprilike bio obim onoga što smo od Kuka saznali na temu kripto i digitalnih plaćanja iz zanimljivog intervjua.

Benchmark.

Danas objavljeno

Zvaničnik u Indiji ispumpao jezero kako bi pronašao telefon koji mu je ispao

Vanja A

ChatGPT iOS aplikacija dostupna u preko 40 zemalja

Vanja A

FeaturePrint aplikacija tvrdi da preko jedne fotografije može da otkrije lažne proizvode

Vanja A

Ostavite komentar