9. Septembra 2022.

Tim Kuk: Ako vam smetaju poruke na Android telefonima – kupite iPhone

Big Portal

Obrazloženje ove pošalice, prema Kukovim rečima je da nema mnogo korisnika koji traže ovu opciju, pa im to nije u fokusu. Ovo je prvi put da je Kuk javno komentarisao RCS, standard koji je prihvatio Google i koji podržava najveći broj operatera širom sveta, uključujući i one u Srbiji.

Plave i zelene poruke

Ako niste ispratili, RCS je veliko unapređenje SMS i MMS komunikacije, omogućavajući vam da šaljete fotografije i video zapise višeg kvaliteta i nudi se kao rešenje za razmenu poruka između Apple i Android uređaja.

Za sada se Apple pravi mrtav i ne nudi nikakvu podršku, a razlika između plavih (RCS) i zelenih (iMessage) poruka već neko vreme nervira Google. Čak je i Kuk na pomenutoj konferenciji izjavio da je Apple namerno napravio superiorno iskustvo sa porukama, kada su drugi telefoni još koristili SMS i MMS, kao i da je lični izbor svakog od nas koji ćemo uređaj da koristimo.

pexelscottonbro5053766.jpg

Planirana strategija

Godinama su poruke bile jedan od ključnih delova strategije kompanije Apple koja je ovako držala korisnike na svojoj strani. Još u suđenju između kompanija Apple i Epic Games prikazana je email korespodencija Apple čelnika koji govore da dovođenje iMessages na Android nije stvar koja bi odgovarala kompaniji Apple.

Jedan od potpredsednika kompanije Apple, Edi Kju je svedočio da je Apple napravio Android verziju iMessages koja je kompatibilna sa iOS, ali da prosto ta aplikacija nikada nije ugledala svetlo dana.

Zadržavanjem iMessage samo na iOS platformi i kontinualnim unapređenjima, poput opcije da se izmene ili opozovu poslate poruke, Apple stoga može da govori da je najbolji način da komunicirate sa svojim prijateljima upravo preko Apple uređaja – otprilike kao što je Tim Kuk odgovorio čoveku iz publike na konferenciji.

SMS.jpg

Google i RCS

Sa druge strane Google je već neko vreme u kampanji koja za cilj ima da Apple usvoji RCS kako bi postojala interoperabilnost. Google je uveo RCS u Android, a većina operatera širom sveta je usvojila novi standard komunikacije. Google je predstavio sajt Get the Message, kako bi kampanju podigli na viši nivo, ili kako bi neko u Apple promenio svoje mišljenje.

Google SVP Hiroši Lokhajmer je izjavio da razume bog čega Apple ne želi da usvoji RCS, ali da isto tako razume da bi ljudi trebali da mogu da razmenjuju slike i video snimke sa svojom porodicom i prijateljima, bez potrebe da im kupuju iPhone da bi to uradili.

https://twitter.com/reckless/status/1567713870848086016?s=20&t=MWAFNCTkjCau0GyBrb71sw

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare