31. Oktobra 2021.

TikTok recepti: Trendovi u gourmet svijetu

Big Portal

Jedna od omiljenih strana ove društvene mreže jeste kulinarska, te u brojnim kratkim videima možete pronaći mnoštvo zanimljivih i osiginalnih recepata. Ovo su neki od omiljenih, koji su osvojili svijet

Pasta sa zapečenom fetom i paradajzom

Sastojci:

450 grama sitne tjestenine po želji

500 grama cherry paradajza

200 grama feta sira

2 čehna bijelog luka

šaka svježeg bosiljka

1 dl maslinovog ulja

so i biber

Priprema:

Operite paradajz, stavite ga u posudu za pečenje, zalijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite te na sredinu posude stavite fetu u jednom komadu. Sir još malo začinite maslinovim uljem. Stavite sve u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite 30 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju. Kada su paradajz i sir pečeni, izvadite ih iz rerne, dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i bosiljak te sve promiješajte. Ubacite u posudu skuhanu tjesteninu, još malo promiješajte, kako biste je sjedinili s ostalim sastojcima i zatim poslužite.

Čips od tjestenine

Sastojci:

259 g kuhane tjestenine

začini po želji (crvena paprika, parmezan, bijeli luk u prahu)

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama s kutije i dobro je ocijedite. Kuhanu tjesteninu pomiješajte sa začinima koje volite te dodajte dvije kašike maslinovog ulja. Rasporedite začinjenu tjesteninu po limu za pečenje, ali vodite računa o tome da se međusobno ne dodiruju. Pecite od 20 do 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Uživajte!

Piletina u parmezanu

Sastojci:

pileći file

1-2 vrećice parmezana

1 jaje

malo brašna

0,4 l vrhnja za kuhanje

Priprema:

Piletinu isjeći na manje odreske, posoliti, uvaljati u brašno, jaje pa u parmezan. Zatim posložiti u tepsiju, zaliti vrhnjem za kuhanje i po vrhu posuti još malo parmezana. Peći u zagrijanoj rerni 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Poslužiti uz kuhanu rižu ili njoke.

Mini palačinke

Sastojci:

250 g brašna

1 kašika praška za pecivo

2 jaja

50 g šećera

50 g rastopljenog putera ili biljnog ulja

½ male kašike ekstrakta vanilije (po želji)

300 ml mlijeka

Priprema:

Zagrijte tavu. Promiješajte brašno i prašak za pecivo u velikoj posudi. Jaja pomiješajte u posebnoj zdjeli i dodajte šećer, ulje i vaniliju. Dobro promiješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte ovoj smjesi suhe sastojke i promiješajte. Dodajte dovoljno mlijeka da dobijete gustu smjesu. Premažite tavu s malo putera i dodajte jednu kašiku smjese, dovoljnu za mini palačinku. Pazite na mjehuriće koji nastaju na površini palačinke. Ovo je siguran signal da znate kako je vaša palačinka spremna za okretanje. Pecite još minutu ili dvije s druge strane. Preostaje još samo da odaberete idealan preljev: čokoladni namaz, javorov sirup, orasi ili keks, na vama je da izaberete.

Banana Nice Cream

U hladnijim jesenjim danima možda vam ne odgovara sladoled, ali zašto ne biste uživali u sličnoj poslastici?

Sastojci:

2 zrele banane

4 kašike mlijeka

2 kašike putera od kikirikija ili kakaa

šaka smrznutih borovnica

Priprema:

Dvije zrele banane narežite na kolutiće, stavite u vrećicu i zamrznite, a potom zamrznute kolutiće stavite u blender i dobro ih izmiksajte. Polagano dodajite po kašiku mlijeka i nastavite miksati. Kada smjesna postane glatka, možete po želji dodati dvije kašike putera od kikirikija, zatim smrznute borovnice, neko drugo voće ili kakao. U samo nekoliko minuta neodoljiva krema je spremna.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare