23. Oktobra 2022.

TikTok će zabraniti djeci da pokreću livestream

Big Portal

Novo pravilo TikToka na snagu stupa već u novembru, a prema tome će dobna granica biti podignuta sa 16 na 18 godina. BBC je obavio istraživanje te je pronašao stotine djece koja livestreamom iz sirijskih izbjegličkih kampova mole za donacije. Neka djeca su u jednom satu dobijala i po 1.000 dolara, ali kada povlače novac, TikTok uzima 70 posto.

Međutim, u budućnosit će samo odrasle osobe moći “slati virtuelne poklone i pristupati funkcijama monetizacije”, saopšteno je iz TikToka. Osim toga, od narednog mjeseca će samo odraslim osobama biti omogućeno da pokrenuo livestream.

BBC-jev tim je pet mjeseci pratio više od 300 profila na TikToku koji su radili livestream iz sjeverozapadne Sirije. Pravila ove društvene mreže nalažu da korisnici ne smiju direktno tražiti poklone te da moraju “spriječiti nanošenje štete, ugrožavanje ili izrabljivanje” maloljetnika na platformi.

Kada je BBC koristio sistem za prijavljivanje u aplikaciji za 30 profila zbog dječijeg prosječanja, TikTok je odgovorio da nije bilo kršenja pravila ni u jednom od tih slučajeva. Međutim, nakon što BBC direktno kontaktirao TikTok, svi profili su banovani.

Saopšteno je da ova vrsta sadržaja nije dozvoljena na platformi te da je provizija TikToka od virtuelnih poklona znatno manja od 70 posto. Ipak, još uvijek nije otkriven tačan postotak.

TikTik je najbrže ratuća društvena mreža na svijetu, a aplikacija je preuzeta više od 3,9 milijardi puta. Ostvario je 6,2 milijarde dolara bruto profita od kupovine kroz aplikaciju otkako je pokrenut 2017. godine.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare