Tianwen-1: Kina objavila nove fotografije Marsa - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Tianwen-1: Kina objavila nove fotografije Marsa

Iz agencije China National Space Administration (CNSA) je stiglo nekoliko fotografija Marsa, a snimila ih je letjelica Tianwen-1, koja se trenutno nalazi u orbiti ove planete.

Agencija je objavila tri fotografije, od kojih su prve dve panhromatske (napravljene uz pomoć posebne vrste crno-belog filma koji je osetljiv na sve talasne dužine vidljive svetlosti), a prizori koji se na njima vide prikazuju površinu planete, koja je isprekidana kraterima, dinama i grebenima. Fotografije su napravljene sa udaljenosti od 300 do 350 kilometara od površine Marsa. Treća fotografija je u boji i prikazuje severni pol planete, a snimljena je sa udaljenosti od pet hiljada kilometara.

Tianwen-1 je u orbitu Crvene planete ušao 24. februara, te od tada „posmatra“ njenu površinu, kako bi pronašao pogodno tle za sletanje. Lander i rover bi na Mars trebalo da se spuste u maju, da bi se vozilo pridružilo Perseverance roveru agencije NASA. To ne znači da će se sresti, bar ne odmah, budući da bi kineska misija trebalo da sleti u oblast Utopia Planitia – veliku ravnicu ispod čije površine se, kako se pretpostavlja, kriju velike količine podzemnog leda, dok je Perseverance u delu koji je poznat pod imenom Jezero Crater, a pripada sasvim drugom području po imenu Isidis Basin.

Izvor: PCpress/Futurism

Danas objavljeno

Huaweijev HarmonyOS će ove godine stići na 300 miliona uređaja

Vanja A

iPhone modeli za 2022. godinu bi mogli stići bez izreza, sa Face ID senzorom ispod ekrana

Vanja A

Microsoft nagoveštava Surface Laptop 4 u novom videu

Vanja A

Ostavite komentar