19. Maja 2022.

Težak početak za nove proizvođače električnih automobila

Big Portal

Javna je tajna da bi veliki Tesla odavno nestao da nije bilo ogromnih finansijskih injekcija brojnih investitora. Slično je i sa gotovo svim drugim EV brendovima. Prije nekoliko dana smo prenijeli vijest da je Rivian “spržio” više od milijarde evra u prvom tromjesečju ove godine, a uspjeli su da isporuče tek nešto više od hiljadu vozila.

Canoo, još jedan EV brend koji je i dalje startap, nedavno je upozorio svoje akcionare da je “budućnost neizvjesna”, zbog svega 105 miliona dolara keš rezervi.

Canoo navodi da je obezbjedio nove investicije, no stručnjaci iz Bloomberga navode da bi toj kompaniji tokom ove i sljedeće godine bilo potrebno oko 1,1 milijarde evra ukoliko žele da budu bezbjedni od bankrotstva.

Lordstown motors nije naročito poznat široj javnosti, ali je riječ o još jednom mlađanom EV proizvođaču. I oni su istupili na berzu i pritom skupili 675 miliona dolara. No, ni to im nije bilo dovoljno, pa su da bi se spasili propasti prodali svoju fabriku u Ohaju za 250 miliona dolara. Nedavno su objavili da traže još 150 miliona dolara investicija kako bi preduzeće nastavilo da funkcioniše.

U nešto boljoj situaciji je Fisker koji se priprema za plasiranje svog SUV-a pod nazivom Ocean. Iako je i ova marka izlaskom na berzu inkasirala ogromnu svotu novca (oko milijardu dolara), njen finansijski direktor upozorio je da će biti potrebno još novca u narednom periodu, prenosi AutoRepublika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare