3. Juna 2019.

Tetris ove nedelje slavi 35. rođendan!

Big Portal

Jedna od najpopularnijih igara svih vremena, Tetris, ove nedelje puni 35 godinaOriginalna verzija ove igre objavljena je 6. juna 1984. godine, a do današnjeg dana prodata je u više od 170 miliona primjeraka (podatak se odnosi na sve verzije igre).

Veliku popularnost igra je stekla sa Game Boy konzolom, ali je i pre nego što se ona pojavila imala zavidan broj igrača. Lepota Tetris-a leži u njegovoj jednostavnosti. To je igra koju možete da igrate satima, ali i da je prekinete posle nekoliko minuta – bez ikakvih posledica po. Takođe, ovo je igra u kojoj ne igrate protiv protivnika, već pokušavate da nadmašite samog sebe, što se pokazalo kao neodoljiv mamac za igrače svih godina. Henk Rodžers, direktor Tetris Company, koji je predstavio ovu igru na CES-u 1988. godine, autor je ideje da se Tetris poveže sa Nintendo Game Boy konzolom. On je rekao da „ukoliko želite da Game Boy prodate deci, uz konzolu stavite Super Mario igru. Ali ako želite da konzolu prodate svima, onda je prodajte zajedno sa Tetris-om.“

Inače, Tetris je kreirao Aleksej Patitnov, ruski kompjuterski inženjer, zajedno sa svojim prijateljima Dimitrijem Pavlovskim i Vadim Gerasimovim. Za razvoj igre autorima je bilo im je potrebno šest nedelja.

To je ujedno bila i prva kompjuterska igra iz Rusije koja je objavljena na zapadu. Pajitnov je za Tetris inspiraciju dobio od pentomino igračke iz svog detinjstva koja se sastojala od blokova sastavljenih iz pet delova. Originalni tetris ima sedam različitih oblika (tetriminosa) koji pada ju sa vrha ekrana, a kako vreme teče, brzina padanja se povećava.

Kolika je popularnost igre danas, govori i činjenica da praktično ne postoji uređaj sa ekranom za koji ne postoji verzija Tetris-a, a varijante se pojavljuju bez prekida. Na primer, samo u poslednjih godinu dana pojavile su se dve verzije ove igre – Tetris Effect za PS4 i Tetris 99 za Nintendo.

Izvor: Engadget

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare