Tetovaže mogu da ostave tragove nikla i hroma u vašim limfnim čvorovima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Tetovaže mogu da ostave tragove nikla i hroma u vašim limfnim čvorovima

Ukoliko se zagledate u limfne čvorove prilično istetovirane osobe, primijetiće te nešto vrlo čudno – mikroskopsko prskanje metala.

Već neko vrijeme poznato je da tetoviranje može da rezultira unošenjem metalnih nanočestica u tijelo, odnosno u limfne čvorove. Ranije se pretpostavljalo da kontaminacija dolazi iz mastila, međutim, nova studija pokazala je da to nije slučaj.

Naime, naučnici su otkrili da tragovi nikla i hroma u limfnim čvorovima tetoviranih ljudi zapravo potiču od igle pištolja za tetoviranje, navodi se u časopisu Particle and Fibre Toxicology Journal.

Naučni tim, pod vođstvom Saveznog instituta za procjenu rizika u Njemačkoj, započeo je istragu proučavanjem tkiva preminulih tetoviranih ljudi. U tkivima limfnih čvorova pokojnika pronađene su čestice gvožđa, hroma i nikla veličine od 50 nanometara do 2 mikrometra. To možda zvuči neznatno, ali nanočestice su potencijalno opasnije od krupnijih čestica, jer imaju veći odnos površina i zapremina, što dovodi do oslobađanja toksičnih elemenata.

Na njihovo iznenađenje, ovi metali se nisu često nalazili u mastilu, pa su počeli da traže drugi izvor.

“Testirali smo oko 50 uzoraka mastila bez pronalaska takvih metalnih čestica i uvjerili se da nismo kontaminirali uzorke tokom pripreme uzorka. Tada smo razmislili o testiranju igle i to je bio ‘eureka’ trenutak”, pojasnila je Ines Šrajver, dopisna autorka i naučnica iz Saveznog zavoda za procjenu rizika.

Dalja analiza pokazala je kako zelene, plave i crvene tinte za tetovažu sadrže bijeli pigment – titanijum dioksid koji se može taložiti iglom. Crna tinta, međutim, ne sadrži ovaj pigment.

Ovo otkriće moglo bi da odgonetne zašto tetovaže mogu povremeno da izazazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi. Što se tiče većih zdravstvenih posljedica, trenutno je malo dokaza koji bi sugerisali da su tetovaže povezane sa zdravstvenim problemima.

Danas objavljeno

David Beckham je tata za primjer: Nježan i pun razumijevanja prema djeci

Vanja A

Al se dobro jede: 10 najjeftinijih gradova u Evropi

Vanja A

Kejt Apton u donjem vešu: “Osjećam se tako seksipilno”

Vanja A

Ostavite komentar