“Testiranjem se ne mogu otkriti svi zaraženi koronom” - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Testiranjem se ne mogu otkriti svi zaraženi koronom”

Imunolog dr Srđa Janković kaže da blagi pad novooboljelih u posljednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da je Srbije dosegla određeni plato krive novooboljelih.

Poručuje i da niko ne treba da misli da je unaprijed zaštićen ili bezbjedan.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu Srbija bilježi porast, ali da je to očekivano.

–Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvijek malo kasni u odnosu na broj novooboljelih – dodao je Janković.

Na pitanje koliko testiranje daje realnu sliku, Janković kaže da sigurno ne možemo očekivati da testiranjem otkrijemo baš sve zaražene osobe.

–Međutim, s obzirom na stroge indikacije testiranja koje su sistematične, možemo da očekujemo da nam testiranje da uvid u kretanje epidemije ako te indikacije držimo iz dana u dan – naglasio je Janković.

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome može li zdravstveni sistem to može izdržati, Janković kaže da može ukoliko ne bude daljeg porasta.

–Ukoliko se nastavi porast naravno da dalji rezervni kapaciteti će morati da budu pušteni u dejstvo – istakao je Janković.

Kada je riječ o promjeni težine kliničke slike, Janković kaže da je uvijek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbjedan.

–Nije se ništa promijenilo. Kod djece i dalje je teža klinička slika ekstremno rijetka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa prije svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema naravno da je rizik najveći – rekao je Janković.

–Kada govorimo o faktorima rizika mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvijek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unaprijed zaštićen ili bezbjedan – poručio je Janković.

Naglasio je da u svim situacijama treba da mislimo o tome da je virus među nama i da mislimo kako da se prije svega sami zaštitimo, a samim tim i da zaštitimo druge da im ne prenesemo virus.

Da li je virus mutirao

Na pitanje da li je virus mutirao, Janković kaže da virus mutira stalno pri svakoj replikaciji i svakom umnožavanju, svaki put kada se kopira njegov RNK postoji vjerovatnoća mutacija.

–Međutim, samo mali, veoma mali dio svih mutacija dovodi do promjene osobina virusa, a od njih samo mali dio dovodi do trajne evolucije virusa – rekao je Janković.

–Postoje prve naznake da neke varijante virusa imaju drugačije osobine, to još nije nepobitno dokazano, ali jeste očekivano. Virus se već podijelio u nekoliko podtipova i sada naučnici istražuju da li neki od tih podtipova jesu opasniji i ne bi nimalo iznenadilo da budu – dodao je Janković.

(RTS)

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar