20. Septembra 2021.

Testirali smo obnovljenu gamu Renault dostavnih vozila

Big Portal

[ad_1]

Obnovljena gama Renault komercijalnih vozila koju smo upoznali na prezentaciji u Sloveniji jasno stavlja do znanja da je ovaj francuski proizvođač u ekspanziji

Mirna Peč, Slovenija

Od našeg specijalnog izveštača

Milan Derbogosijan

Reno je krajem juna specijalizovanim novinarima predstavio svoju osveženu gamu lakih komercijalnih vozila. Prezentacija je održana u novom centru za obuku ove francuske kompanije, izgrađenom u mestu Mirna Peč u okolini Novog Mesta, u Sloveniji.

Poznato je da Reno osim putničkih automobila, veliki segment svog poslovanja usmerava na laka dostavna vozila gde je u nekim kategorijama i lider na evropskom tržištu.

U Sloveniji smo imali priliku da premijerno pogledamo i probamo četiri modela – Express Van, Kangoo Van, Trafic Combi i Trafic SpaceClass.

Najnoviji model je Express Van koji je upravo pristigao u srpske prodajne salone. Reč je o osnovnom dostavnom modelu, a reč je zapravo o nasledniku prilično popularnog modela iz Dačijine ponude, modela Docker.

Kako je Docker  već završio svoju proizvodni ciklus, njegovo mesto na tržištu zauzima Express Van koji bi trebalo da nastavi ovu uspešnu priču.

Novi model dugačak je 4,4 metra, i nudi tovarni prostor od 3,3 do 3,7 kubnih metara. Može se pohvaliti i najširim bočnim pristupom kroz vrata čiji je otvor 716 mm, što je za sada rekord u klasi.

Pozadi se nalaze i dvokrilna zadnja vrata koja se otvaraju u odnosu 1/3:2/3. Korisna nosivost ovog modela je 611 kg, u verzijama sa dizel motorima koji će jedini i biti u ponudi na našem tržištu.

Reč je o poznatim 1,5 dCi motorima za 75 i 95 KS sa 220, odnosno 240 Nm obrtnog momenta i uvek su upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Tokom vožnje smo primetili da menjač ima prilično kratak, ali pomalo neprecizan hod, pa će vam trebati neko vreme da se naviknete na to.

VOLANT

Sa druge strane, menjački sklop je jako dobar, obrtni moment se lako prenosi na točkove, pa čak i natovarena vozila sa 280 kg tereta (koje smo mi vozili) kreću se vrlo lagano, a usudili bismo se čak reći i – živahno. Naravno, sve to uz umerenu potrošnju koja se u kombinovanom ciklusu kreće malo iznad 5 l/100km.

U vožnji nam se dopalo i to što je Express Van prilično tih za kategoriju vozila kojoj pripada, a ne čuje se ni odzvanjanje iz tovarnog dela tokom vožnje po lošem kolovozu.

Doduše, ovo je možda i rezultat toga što su vozila bila opterećena – a ne prazna. Uz startnu cenu od 14.040 evra (bez PDV-a) na našem tržištu ovaj van se nameće kao veoma konkurentan u segmentu mali dostavnih vozila, naročito ako se uzme u obzir da je čak i jača verzija sa 95 KS svega 400 evra skuplja.

U enterijeru dominiraju ipak daleko kvalitetniji materijali u odnosu na „dačijin doker“, mnoštvo ostava za sitnice, od čak 48 litara u zbiru.

VOLUME ZONE DE CHARGEMENT – PORTES TOLEES

Standardni je DIN radio uređaj, dok se u većem paketu može dobiti i Renoov multimedijalni uređaj EasyLink i to bez ili sa navigacionim uređajem. U skladu sa vremenom, dostupne su i do tri USB utičnice i četiri 12-voltne utičnice za dopunu različitih uređaja.

Osim „ekspres vana“ u Mirnoj Peči u Sloveniji je predstavljen i „kangu van“. Neki bi rekli „isto je“ – ali ipak nije. Naprotiv, Kangoo Van je postavljen na drugačijoj platformi, malo je i duži i širi, a ima i veću zapreminu tovarnog prostora do 3,9 m3.

Ono što je potpuna novina kod „kangu vana“ jeste verzija bez B-stuba što je presedan u ovom segmentu.

Reno je na taj način uspeo da postigne daleko veću upotrebljivost svog modela kod segmenta kupaca kojima je bočni pristup vozilu od presudnog značaja.Upravo zbog toga se čak i prednja suvozačeva vrata otvaraju pod uglom od čak 90 stepeni.

U ponudi će biti dve dužine karoserije i dve vrste pregrada između putničkog i tovarnog prostora (limena pregrada ili čelična mreža).

Kangoo Van će biti i prilično skuplji u odnosu na Express Van, ali cene još uvek nisu poznate jer prodaja nije počela. Prema rečima čelnika Renoa za Adrija regiju, u svim državama koje oni pokrivaju očekuje se daleko veći prodajni rezultat od „ekspres vana“.

U Sloveniji smo imali priliku da vozimo i putničke verzije Renoovog modelaTrafic i to u jeftinijoj Combi i daleko luksuznijoj SpaceClass verziji.

Potpuno novi Trafic je posebno prilagođen velikim porodicama, kompanijama i državnim službama zaduženim za prevoz putnika. Ispunjava potrebe za modularnijim rasporedom sedišta, bez kompromisa u pogledu udobnosti i skladištenja.

SpaceClass je namenjen zahtevnijim kupcima, onima koji žele prilagodljivost, prostor i ekskluzivnu udobnost, a spremni su za to da plate i veću cenu.

Obe verzije pokazuju svoju jedinstvenost vodoravnim poklopcem motora i vertikalnom prednjom maskom koja mu daje moćniji izgled. Diskretni branik dizajnu daje dozu prefinjenosti, a nova LED svetla povezana tankim hromiranim umetkom ističu posebnost vozila. Svetlosni potpis u obliku slova „C“ takođe je modernizovan.

Unutrašnjost je takođe potpuno obnovljena. Ima najviše prostora za glave u klasi – čak 935 mm. Zahvaljujući boljoj organizaciji ostava za odlaganje optimizovana je njihova ukupna zapremina na čak 86 l. Oba modela dostupna su u dve dužine i mogu prevesti do devet osoba uz 1,8 kubnih metara teretnog prostora za smeštaj prtljaga.

Potpuno novi Trafic i „spejsklas“ su opremljeni sa više tehnologij – novim 8” ekranom osetljivim na dodir i bežičnim punjačem pametnog telefona (15W). Povezivost je podignuta na viši nivo najnovijim multimedijalnim sistemom sa navigacijom Renault EASY LINK koji je kompatibilan sa sistemima Android Auto i Apple CarPlay.

Novi model donosi brojne vizuelne i tehnološke pomake. Tu je novi upravljač, kao i prekidači poput onih u putničkim vozilima. Na raspolaganju je i obilje prostora, što potvrđuje i podatak o 86 litara ukupne zapremine svih pregrada.

Kupci mogu birati između osnovne „L1“ verzije dužine 508 cm, kao i one produžene „L2“ od 548 cm. Razlika od tih 40 cm rezultat je povećanog međuosovinskog razmaka – od 3098 ili 3498 mm.

Obe nude prevoz do devet putnika, ali sa razlikom u ponudi prtljažnog prostora. Kod SpaceClass verzije drugi red sedišta može se u potpunosti okrenuti ka trećem redu uz mobilni stočić koji se izvlači između njih. Renault je za Trafic pripremio i devet novih sistema asistencije vozaču, pa nema sumnje u njegovu bezbednost.

Ponudu motora čine dve verzije dvolitarskog dCi motora, sa 110 i 150 KS. Snažniji može biti opremljen EDC automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Cena startuje od 23.200 evra bez PDV-a za Combi verziju sa slabijim motorom i Zen paketom opreme, dok za najluksuzniji SpaceClass sa jačim motorom i automatskim menjačem treba izdvojiti tačno 9.000 evra više (bez PDV-a).

Centri za obuku i logistiku u Sloveniji

Reno je nedavno u Sloveniji otvorio najmoderniji nastavni centar za tehničku obuku svog osoblja. Na preko 3.100 kvadratnih metara nalazi se više sala različitih veličina za školovanja i sastanke, kao i nekoliko najmodernijih tehničkih radionica i lakirnica koje služe za školovanje kadra za nove modele ovog proizvođača.

Osim školskog centra u Mirnoj Peči, Reno je izgradio i novo veliko centralno skladište rezervnih delova u Novom Mestu gde se u svakom trenutku nalazi 96% svih rezervnih delova za sve modele Renoa, dok se preostalih 4% može nabaviti u roku od četiri do osam radnih dana.

Renault Express Van

Motor  1,5 dCi           1,5 dCi           1,5 dCi

Snaga (kW/KS)                    55/75  55/75  70/90

Obrtni moment (Nm)           220 pri 1750-2200   220 pri 1750-2200   240 pri 1750-2000

Maksimalna brzina (km/h)  100*limit        148     162

Kombinovana potrošnja WLTP (l/100 km)         4,7-4,9                        5,1-5,4                       5,1-5,3

Menjač           manuelni 6-stepeni

Dimenzija vozila DxŠxV     4393 x 1775* x 1811 mm (*bez retrovizora)

Međuosovinsko rastojanje (mm)   2812

Renault Express Van

Renault Trafic

Motor  2,0 dCi           2,0 dCi           2,0 dCi

Snaga (kW/KS)                    81/110           110/150         110/150

Obrtni moment (Nm)           220 pri 3500 220 pri 3500 240 pri 3500

Maksimalna brzina (km/h)  161     178     178

Kombinovana potrošnja WLTP (l/100 km)         7,0-7,5                       7,0-7,7                       7,1-7,9

Menjač           6 M/T  6 M/T  6 EDC

Dimenzija vozila DxŠxV     L1: 5080 x 1956* x 1973 mm (*bez retrovizora)

L2: 5480 x 1956* x 1974 mm (*bez retrovizora)

Međuosovinsko rastojanje (mm)   3098 (L1), 3498 (L2)

Ivana Mitrović, Renault Nissan Srbija

Počela prodaja u Srbiji

Ivana Mitrović,

PR manager Renault

Iz razgovora sa Ivanom Mitrović, PR menadžerom Renoa za Srbiju saznali smo da je prodaja modela „ekspres van“ u Srbiji već počela, da su cene i specifikacije poznate i dostupne na Renoovom vebsajtu.

„Ekspres van“ neće imati putničku verziju. Za „kangu van“ još nije poznat početak prodaje, samim tim ni cene, ali se svakako očekuje veća cena u odnosu na pomenuti „ekspres van“. Što se tiče modela „trafik“, njegove cene su takođe već objavljene tako da se vozila mogu poručiti, a prve isporuke se očekuju na jesen.

Komentari[ad_2]

Originalni članak

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare