Testiraju novi lijek protiv kovida - ovaj se udiše - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Testiraju novi lijek protiv kovida – ovaj se udiše

Biotehnološka kompanija Apeiron iz Beča započela je studiju u Austriji o primeni mogućeg leka protiv bolesti kovid 19 sa aktivnim sastojkom APN01. Lek će primiti 40 zdravih učesnika studije inhalacionim putem.

Predviđeno je da se ubuduće pacijenti koji su zaraženi ili pripadaju rizičnim grupama leče na isti način u ranom stadijumu bolesti. Rukovodilac studije je farmakolog Markus Cajtlinger sa Medicinskog univerziteta u Beču.

APN01 je biotehnološki proizveden angiotenzin konvertujući enzim 2 (rhACE2) koji je razvio Jozef Peninger, suosnivač kompanije Apeiron, zajedno sa svojim kolegama. Virus SARS-CoV-2 treba da se veže sa rastvorljivi enzim APN01 umesto za receptore ACE2 ljudskih ćelija koji patogenu služe kao prolaz u organizam.

Cilj je da se virus blokira i spreče upalni procesi u plućima.

U prvoj fazi studije učesnici će primiti različite doze leka putem inhalatora. Na taj način će se pre svega proveriti bezbednost i prihvatanje leka kao i maksimalna doza za primenu, navodi se u saopštenju kompanije.

U SAD je sprovedena druga faza studije o intravenskoj primeni APN01 u kojoj je učestvovalo 1.600 osoba.

Primena leka inhalacionim putem od strane pacijenta bi mogla da se upotrebi u ranoj fazi bolesti.

“Time bi se snizili troškovi i smanjili rizični kontakti sa medicinskim osobljem”, izjavila je Romana Gugenberger iz upravnog odbora kompanije za istraživanje i razvoj.

Danas objavljeno

Ova hrana će vam pomoći u borbi protiv bora

Vanja A

Načini da brže izliječite prehladu

Vanja A

10 stvari o menopauzi koje svaka žena treba znati

Vanja A

Ostavite komentar