Testiraju algoritam koji bi mogao da dijagnostikuje demenciju nakon jednog pregleda - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Testiraju algoritam koji bi mogao da dijagnostikuje demenciju nakon jednog pregleda

Britanski naučnici testiraju sistem veštačke inteligencije koji bi bio osposobljen da posle jednog pregleda dijagnostikuje demenciju. Osim toga, moći će da predvide da li će stanje ostati stabilno dugi niz godina, polako se pogoršati ili će zahtevati hitan tretman.

Trenutno je potrebno da se uradi još više nalaza, kako bi demencija mogla da se dijagnostifikuje. Naučnici kažu da bi ranije konstantovanje dijagnoze moglo uveliko da poboljša zdravlje pacijenata koji su pogođeni ovom bolešću.

Profesoka sa Univerziteta Kembridž Zoi Kourtzi takođe ističe važnost rane intervencije.

“Ako intervenišemo ranije, tretmani mogu da krenu što pre i tako uspore napredovanje bolesti. Istovremeno mogu da se izbegnu i dodatna oštećenja. Takođe, simptomi će se verovatno pojaviti kasnije u životu ili se možda nikada neće pojaviti”, kaže Kouci.

Sistem upoređuje skeniranje mozga onih koji sumnjaju na demenciju sa slikama hiljada pacijenata sa demencijom i njihovom medicinskom dokumentacijom.

Algoritam koji je u razvoju će moći da identifikuje obrazce u snimcima mozga, a njih čak ni stručni neurolozi ne mogu da uoče i usklade ih sa ishodima pacijenata u njihovoj bazi podataka.

U pretkliničkim ispitivanjima, sistem je uspešno dijagnostikovao demenciju godinama pre razvoja simptoma uprkos činjenici da na slici nije bilo očiglednih tragova.

Dodatna ispitivanja će se vršiti u bolnici “Addenbrooke” i drugim klinikama širom zemlje, a sprovešće se i u drugim bolnicama delom Velike Britanije.

Očekuje se da će u prvoj godini učestvovati oko 500 pacijenata.

Njihovi rezultati će biti poslati lekarima koji ih, ako je to potrebno, mogu uputiti dalje savete o toku lečenja.

Neurolog Tim Ritman, koji vodi studiju sa neuroznaučnicima na Univerzitetu u Kembridžu, nazvao je sistem veštačke inteligencije fantastičnim.

“Ove bolesti su zaista poražavajuće za ljude. Dakle, kada pružim ove podatke pacijentu, sve što mogu da učinim je da budem sigurniji u dijagnozu, da im dam više informacija o verovatnom napredovanju bolesti kako bih im pomogao u planiranju života”, Rekao je Ritman za BBC.

Danas objavljeno

Povećavaju plodnost, smanjuju holesterol, štite od hroničnih bolesti: Zašto treba jesti kokice?

V.R.

Ljekari su otkrili vrijeme doručka koje će vam produžiti život

V.R.

Najukusniji čokoladni brauni

V.R.

Ostavite komentar