"Test sjevernog jelena" razotkrio mane hibridne Škode Superb i Passata GTE - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

“Test sjevernog jelena” razotkrio mane hibridne Škode Superb i Passata GTE

Dva plug-in hibrida nisu se proslavila na testu švedskog magazina Teknikens Värld (Svet tehnike).

Teknikens Värld već decenijama sprovodi specifičnan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su Šveđani prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promene pravca, pri različitim brzinama, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu (poput severnog jelena, čije prirodne pravce kretanja u toj zemlji presecaju putevi). Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Ovog puta, Šveđani su isitivali manevarske sposobnosto dva plug-in hibridna karavana iz Volkswagen Grupacije – Škode Superb iV i VW Passata GTE, a oba vozila su se pri brzinama od 70 km/h i većim prilično zanosila i “ispadala” iz poželjne putanje.

Škoda Superb iV uspela je da zadrži stabilnost tek kada su brzinu testa spustili na 65 km/h, a Passat GTE pri brzini od 68 km/h.

U svakom slučaju, ova dva karavana nisu prošla toliko loše kao neki drugi modeli na “testu severnog jelena”, kada je dolazilo i do podizanja jednog od točkova od tla, ali je očito da dodatna masa u vidu pogonskih baterija izaziva probleme automobilima prilikom nagle promene pravca pri većim brzinama.

Danas objavljeno

Maserati odlaže premijeru novog krosovera za 2022: Nema čipova

Vanja A

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S u problemima s brzinom na „testu severnog jelena“

Vanja A

BMW M135i xDrive za 2022. prošao kroz mehanička unapređenja

Vanja A

Ostavite komentar