12. Aprila 2022.

Test nakon ujeda krpelja poslije 30 dana – prije lažni rezultati

Big Portal

Giljača, u izjavi za Tanjug, ističe da ljekari zatim vrše nadzor i procijenjuju da li je i kada osoba sa ujedom krpelja treba da se testira na prisustvo antitijela na bakteriju Borelia i dodaje da su četiri nedelje najkraći period kada ima smisla raditi taj test od momenta ujeda.

“Ako se pre toga radi, dobićemo lažno negativne rezultate”, rekla je Giljača.

Dodala je da se građani sa ujedom krpelja mogu obratiti radi njegovog uklanjanja domu zdravlja gdje imaju karton ili Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

Giljača dodaje da se testiranje može obaviti u Savetovalištu za Lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje i da je potrebno prethodno uzeti uput doma zdravlja, jer se onda test ne plaća.

Napomenula je da su krpelji aktivni od ranog proljeća do kasne jeseni, tako da ih nema jedino zimi.

Kada je reč o simptomima Lajmske bolesti, sagovornica Tanjuga objašnjava, da se prvi simptomi mogu javiti od prvog do 30. dana od uboda i da su to najprije karakteristično crvenilo na mjestu uboda, koje može biti praćeno i glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i zamorom.

Giljača kaže da su to simptomi prvog stadijuma Lajmske bolesti i da ukoliko se ne reaguje i ne liječi bolest nakon par nedjelja može doći do razvoja drugog stadijuma bolesti odnosno ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, jakih glavobolja, problema sa kardiovaskularnim sistemom odnosno srčanih problema.

“Nakon par meseci ili godina kako se drugi stadijum razvija, ukoliko bolest nije lečena dolazi do trećeg stadijuma koji može dovesti do oštećenja nervnog sistema, zglobova i kože i na kraju i do stanja invaliditeta”, upozorila je Giljača.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu je, prema evidenciji Savetovališta, ove godine već ustanovljena Lajmska bolest kod troje ljudi, navela je doktorka.

Napomenula je da krpelji mogu da prenesu i virus Krpeljski meningoencefalitis, ali da taj vrisu nije toliko značajan u odnosu na Lajmsku bolest na području našeg grada, pošto nije endemski prisutan.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare