Teslina baterija od milion milja - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Teslina baterija od milion milja

Predviđanja Elona Muska se obično ostvaruju, ali mu “timeline” često nije tačan, pa je njegovim automobilima, raketama i drugim tehnologijama trebalo puno više vremena od najave do dolaska na tržište nego što je predvideo.

Ipak, jedno od njegovih predviđanja moglo bi da se ostvari, jer u aprilu ove godine je rekao da će Tesla uskoro proizvoditi automobile čija baterija će izdržati milion milja vožnje (oko 1,6 miliona km) bez značajnijeg servisiranja.

To predviđanje bi moglo da se ostvari, jer je u naučnom radu koji je objavio naučnik Jeff Dahn s kanadskog Univerziteta u Dalhouseiu, predstavljen novi tip baterija koje bi mogle da traju decenijama bez gubitka kapaciteta. Obzirom da Jeff Dahn ujedno vodi Teslin tim za istraživanje baterija, Muskovo proročanstvo bi zaista moglo da se ostvari.

“Zaključili smo da bi ćelije ovog tipa mogle da pokreću električni auto više od 1,6 miliona kilometara i da se koriste najmanje 2 decenije za skladištenje energije u kućnim sistemima”, pišu Dahn i koautori studije.

Takve baterije bi bile od posebne koristi u kamionima i taksijima, odnosno vozilima koja se voze značajno više od putničkih automobila.

Dahn i njegov tim su razvili novi tip litijum-jonske “pouch” baterije koja sadrži grafit. Studija je otkrila da baterija na temperaturi od 20 C gubi samo 4% svog kapaciteta nakon što se do kraja napuni 3.400 puta tokom više od 2,25 godina. Pored toga baterija napunjena do kraja nije izgubila ništa od svog kapaciteta duže od 1,3 godine. Na višim temperaturama takođe nije došlo do značajne degradacije, jer je baterija na 40 C izgubila samo 3 posto kapaciteta.

Kada će ova tehnologija svoju primenu dobiti u Teslinim automobilima za sada još nije poznato.

Izvor: AutoBlog.rs

Danas objavljeno

Nissan se ne odriče Skylinea bez obzira na “sječu” sedana

Vanja A

Kako izgleda kontroverzni Teslin volan

Vanja A

Ford pokrenuo Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo

Vanja A

Ostavite komentar