9. Novembra 2021.

Teslin rival iz Kine sa vratima kao kod Lamborghinija u pohodu na Europu

Big Portal

Kineski proizvođač Xpeng ponudiće na evropskom tržištu svoj drugi električni model, nakon što je pre godinu dana, takođe u Norveškoj, lansiran krosover na struju G3.

I dok se G3 može smatrati rivalom Teslinom Modelu X, P7 je definitivno konkurent limuzini Modelu S.

Iako automobil dužine 4,9 metara ima veliku bateriju i pristojan maksimalni radijus kretanja, pažnju potencijalnih kupaca na prvu loptu privlači vratima koja se na Xpengu P7 Wing otvaraju na način koji se najčešće povezuje sa modelima Lamborghinija.

Foto: Xpeng promo

Mnogi smatraju da je ova “egzibicija” kineskih dizajnera bila potpuno nepotrebna, jer P7 ionako izgleda skladno. Uostalom, ko ih ne želi na svom primerku može da naruči i varijantu sa “običnim” vratima.

Sa skoro 3 metra razmaka između osovina, nagoveštava komfornu putničku kabinu, dok baterije kapaciteta 80 kWh obezbeđuju autonomiju u vožnji od preko 700 km, doduše prema starom, NEDC standardu. Prema WLTP-u, maksimalni radijus iznosi oko 530 kilometara što je i dalje dobar rezultat.

Najbrža varijanta modela P7 – 4WD High Performance – ubrzava do stotke za 4,5 sekundi.

Foto: Xpeng promo

Xpeng P7 Wing u Norveškoj košta oko 600 hiljada kruna, odnosno 60-ak hiljada evra. Ostaje da se vidi da li će osvojiti norveško tržište, kao Tesla modeli pre njega.

Da je u pitanju ozbiljan finansijski poduhvat, govori podatak da je kineska kompanija u Norveškoj već uložila novac u 17 izložbenih salona i 21 servis kako bi bila na raspolaganju kupcima i budućim vlasnicima ovih vozila.

Foto: Xpeng promo

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare