Tesla vraćen na veb-stranicu, ali se ne pominje da je Srbin - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tesla vraćen na veb-stranicu, ali se ne pominje da je Srbin

Srpski naučnik Nikola Tesla vraćen je na stranicu “ugla za učenje” zvaničnog sajta EU, sada kao naučnik koji je rođen u Smiljanu, mjestu u današnjoj Hrvatskoj, ali na sajtu se nigdje ne pominje njegov srpski identitet.

Nakon što je sa zvanične prezentacije EU izbačen sporni dio u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla “čuveni hrvatski naučnik”, Tesla je vraćen na stranicu “ugla za učenje”.

“Nikola Tesla, rođen u Smiljanu (današnja Hrvatska), bio je među prvima koji su otkrili rendgentske snimke”, navodi se u interaktivnoj igri na zvaničnoj prezentaciji EU.

Nakon što se saznalo da je na sajtu EU bilo navedeno da je Nikola Tesla “čuveni hrvatski naučnik”, reagovali su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja.

Sa sajta EU, dijela u kojem djeca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odjeljku “Hrvatska”, bio je izbačen sporni dio u kojem je bilo navedeno da je Nikola Tesla “hrvatski naučnik”.

RTS napominje da je Tesla rođen u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Hrvatske, ali da nikada nije živio u zemlji koja se tako zvala. Otac mu je bio srpski pravoslavni sveštenik.

Danas objavljeno

SZO: Dogovori bogatih zemalja ugrožavaju Kovaks

M.

Potpišete sporazum o nadoknadi štete pa isporuka vakcina!

M.

Zbog blažih mjera dijaspora i komšije hrle u BiH

M.

Ostavite komentar