9. Oktobra 2022.

Tesla tvrdi da će isporučiti prvi serijski primjerak Semija u decembru

Big Portal

Predstavljen je u konceptnoj formi još 2017. godine sa pričom da će u narednih pet godina na putevima biti preko sto hiljada primeraka. Ali evo nas skoro na kraju 2022. godine i još uvek čekamo na Semi, mada je potrebno reći da su epidemija virusa korone i nedostatak kompjuterskih čipova igrali veliku ulogu u tome.

Mask je nedavno pričao s medijima i tada je rekao da će prvi serijski primerak biti isporučen kupcu do kraja godine. Čast da dobije prvi Semi na svetu je pripao kompaniji Pepsi, a ovaj gigant gaziranih pića je naručio sto jedinica i ranije ove godine ugradio velike punjače „MegaChargers“ na svojim lokacijama.

Isti broj primeraka je naručila i firma Frito Lay, mada će oni morati da sačekaju na isporuku do 2023. godinu ili čak i kasnije. Tesla nam je ranije najavila da će Semi biti u stanju da vuče terete mase do 40 tona i da pređe do 800 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Takvo zadovoljstvo će koštati oko 180 hiljada dolara, mada trenutne državne subvencije dozvoljavaju popust i do 40 hiljada „zelembaća“. Američki gigant će kasnije ponuditi i konfiguraciju sa autonomijom od 480 kilometara za 150 najmanjih zelenih novčanica.

Na realizaciju porudžbina čeka još nekoliko zvučnih imena, kao što su DHL i FedEx. Špijunske kamere su uhvatile nekoliko Semija kako bivaju testirani u američkoj saveznoj državi Nevadi, ali daleko od onih brojki koje su naručene.

Primera radi, sam Pepsi trenutno ima u svojoj ponuda čak osam hiljada kamiona-tegljača, preko dvanaest hiljada prikolica i još petnaest hiljada kamiona-nosača. Prema zvaničnoj statistici Tesla trenutno ima preko dve hiljade narudžbi za Semi i ne sumnjamo da će se kupci načekati pre nego što im budu isporučeni.

Ali ako ništa drugo, barem ćemo videti prvi serijski primerak za nekoliko meseci… Osim ako ne čujemo još jednu od onih priča „kasnimo zato i zato“…

(AutoRepublika)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare