4. Januara 2020.

Tesla razvija baterije koje će moći da izdrže 1,6 miliona km

Big Portal

Kompanija Tesla radi sa timom fizičara sa kanadskog Univerziteta Dalhauzi na novoj generaciji litijum-jonskih baterija koje će biti znatno dugotrajnije od postojećih, piše Forbs.

Isti izvor navodi da su dva partnera krajem 2019. zaštitili tehnologiju za nove baterije, koje će, kako je rekao Ilon Mask u aprilu prošle godine, moći da izdrže 1,6 miliona km, odnosno milion milja vožnje.

I mada ove baterije nisu toliko značajne za prosečnog kupca automobila u Sjedinjenim Državama (Amerikanci prosečno pređu 150.000 milja ili 241.000 km, pre nego što zamene svoj auto za novi), one će biti naročito važne za električne kamione u SAD koji prelaze velike razdaljine i kilometraže tokom svog radnog veka.

Foto: Tesla promo

Naime, takvi kamioni prelaziće 150.000 milja – godišnje. Baterije od 100 kWh, koje Tesla trenutno koristi u Modelu S i Modelu X mogu da izdrže između 1.000 i 2.000 ciklusa punjenja/pražnjenja, dok će prema patentu koji je zaštićen 26. decembra prošle godine nove baterije zadržati čak 90% početnog kapaciteta nakon 4.000 ciklusa, a posle 1.000 ciklusa izgubiće svega 5% ukupnog kapaciteta.

Iako mnogi proizvođači automobila favorizuju takozvane “solid state” baterije za električna vozila budućnosti, ovaj patent pokazuje da Tesla i Ilon Mask i dalje prednost daju litijum-jonskoj tehnologiji.

Izvor. b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare