Tesla premašuje očekivanja - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla premašuje očekivanja

Iz kompanije Tesla je saopšteno da je prinos po akciji u drugom kvartalu premašila prognoze analitičara, te da su prihodi bili veći od očekivanja.

Iz automobilskog giganta je saopšteno da je prinos iznosila 2,27 dolara po akciji, a ukupni prihod 16,93 milijarde dolara. Analitičari koje je intervjuisao Investing.com očekivali su prinos od 1,86 dolara po akciji i ukupni prihod od 16,52 milijardi dolara.

Vrednost akcija Tesle porasla je tri odsto u trgovanju nakon zatvaranja.

U drugom kvartalu bruto marža u automobilskoj industriji iznosila je 27,9 odsto, što je pad u odnosu na 32,9 odsto u prethodnom tromesečju i 28,4 odsto pre godinu dana. Isporuke su porasle za 27 odsto u odnosu na pre godinu dana, ali su smanjene za 18 odsto u odnosu na prethodni kvartal zbog prekida proizvodnje koji je uzrokovan zaključivanjima zbog pandemije korona virusa.

Vrednost akcija kompanije Tesla pala je za 29 odsto od početka godine i još uvek je za 40,29 odsto u odnosu cenu od 1.243,49 dolara, koju su dostigle 4. novembra prošle godine. Ove akcije imaju loše performanse u okviru Nasdaq 100 indeksa, koji je od početka godine zabeležio pad od 23,78 odsto.

Tesla rasprodaje svoje bitcoine

Kompanija Tesla, koja je zatalasala tržište prošle godine kada je otkrila veliku investiciju u bitcoin, sada je rasprodala većinu svojih sredstava u najtrgovanijoj svetskoj kriptovaluti.

Proizvođač električnih automobila prodao je 75 odsto svojih bitcoina, koji su vredeli oko dve milijarde dolara na kraju 2021. godine. Povlači se jer je vrednost kriptovalute pala za više od 50 odsto ove godine.

Tesla je saopštila da je bitcoinima kupila tradicionalnu valutu odnosno 936 miliona dolara, piše BBC.

Izvšrni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) bio je među najistaknutijim zagovornicima kriptovaluta, a njegove izjave na društvenim mrežama često podstiču značajnu trgovinu digitalnom imovinom.

Teslina investicija od 1,5 milijardi dolara u bitcoine, otkrivena u februaru 2021. godine, izazvala je porast potražnje za tom valutom. Cena volatilne kriptovalute porasla je prošle godine na skoro 70.000 dolara u novembru pre nego što je pala na sadašnjih približno 25.000 dolara.

Tesla je prošle godine prestala da prihvata bitcoin kao sredstvo plaćanja za svoje automobile, navodeći zabrinutost zbog klimatskih uticaja energetski intenzivnog rudarenja ove kriptovalute, čime mu je delimično i oborila cenu.

Danas objavljeno

Volvo ponovo unaprjeđuje bezbjednost, unutrašnji radar spasava živote

Vanja A

Uvodi se zabrana preticanja za kamione na auto-putu?

Vanja A

Ford u problemu: Ne može da isporuči vozila jer nema pločice sa logotipom

Vanja A

Ostavite komentar