Tesla popravlja 285.000 automobila zbog problema sa tempomatom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla popravlja 285.000 automobila zbog problema sa tempomatom

Američki proizvodjač automobila “Tesla” poziva vlasnike 285.000 električnih automobila u Kini da “apgrejduju softver” jer se uredjaj za održavanje brzine koji se koristi na auto-putu – “tempomat”, može slučajno aktivirati i naglo ubrzati automobil, stvarajući opasnost, saopštile su kineske vlasti.

U poruci kupcima na kineskoj platformi za društvene medije “Veibo”, firma “Tesla” je odgovorila da samo “u ekstremnim slučajevima postoji potencijalna opasnost” zbog loeg “tempomata”.

Kineski regulator tržišta je rekao da taj problem ima 211.256 limuzina “Model 3” i 38.599 malih terenskih vozila “Model I”, napravljenih u Kini, kao i 35.665 “Modela 3” koji su uvezeni. Svi ti automobili su proizvedeni od decembra 2019. do juna ove godine.

Kineski regulator je rekao da “Tesla” planira da “daljinski nadogradi softver za kontrolu tempomata”, što će “vlasnicima uštedeti posao da svoj automobil odvezu u servis”. Rečeno je da će “Tesla” kontaktirati vlasnike čija se vozila ne mogu popraviti na daljinu.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta rekla je da bi pod određenim uslovima vozači mogli slučajno da aktiviraju “tempomat”. Ako automobil putuje sporije od brzine na koju je podešen “tempomat”, automobil će ubrzati do te brzine što “u ekstremnim slučajevima” može da izazove udes.

“Tesla Inc.”, sa sedištem u Palo Altu, u Kaliforniji, nije komentarisao tu objavu vlasti Kine.

Ta kompanija je već imala problema u Kini, uključujući optužbe za loš odnos prema kupcima. U aprilu je jedna vlasnica protestovala u autosalonu tvrdeći da su neispravne kočnice “Tesle” njene porodice izazvale sudar posle kojeg su njeni roditelji u bolnici. Pošto je za udes prvobitno okrivila vozača, firma “Tesla” se javno izvinila tom kupcu i obećala da će “izvući lekciju” iz tog udesa.

Danas objavljeno

Michelin testirao “bezvazdušne” gume

Zeljka

Toyota Corolla Cross GR Sport

Zeljka

Ser Clive Sinclair je svijetu podario Spectrum i druge genijalne izume

Zeljka

Ostavite komentar