24. Decembra 2021.

Tesla pod istragom zbog gejminga u kolima

Big Portal

Američka Nacionalna uprava za bezbjednost na putevima (NHTSA) ispituje oko 580.000 Tesla modela 3, S i X napravljenih u periodu od 2017. godine do danas.

Funkcija koja se ispituje zove se “Passenger Play” i omogućava suvozačima da igraju video igrice na ekranu u automobilu.

Passenger Play upozorava da je igranje video igara u vozilu u saobraćaju “samo za saputnike” i traži potvrdu prije nego što dozvoli pokretanje bilo koje video igre.

Međutim, NHTSA kaže da Passenger Play “može odvući pažnju vozača i povećati rizik od sudara”.

Dodaje se da je ova funkcija dostupna još od decembra prošle godine. Ranije je pokretanje Passenger Play-a bilo moguće samo kada vozilo nije bilo u pokretu.

Smjernice koje je NHTSA objavila 2013. preporučuju da se uređaji u vozilu dizajniraju tako da ih vozač ne može koristiti “za obavljanje inherentno ometajućih sekundarnih zadataka tokom vožnje”.

Prošlog mjeseca, vlasnik Tesle Vins Paton iz Oregona primijetio je video na YouTube-u koji pokazuje kako vozači mogu da koriste Passenger Play.

Nakon što ga je testirao na parkingu i otkrio da zaista može da igra nekoliko igrica tokom vožnje, podnio je žalbu NHTSA-i, opisujući tu funkciju kao “neoprezno nemarnu”.

Kompanija Tesla, koju vodi poznati milijarder Elon Mask, još uvijek nije komentarisala ovu istragu.

(Telegraf)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare