21. Oktobra 2021.

Tesla oduvao prethodni rekord na planu profita uprkos brojnim preprekama

Big Portal

Teslin stari rekord na planu profita u jednom kvartalu, iznosio je 1,14 milijardi dolara. Postavljen je u drugom tromesečju prošle godine. Prošle godine, u trećem kvartalu, kompanija je uspela da ostvari profit od tek 331 milion dolara.

To su dva razloga zbog kojih je novi rekord od 1,6 milijardi američkih novčanica tako impresivan. Analitičari su očekivali profit po akciji od 1,62 dolara, da bi Tesla nadmašio tu brojku za 0,14 centi (1,86 dolara po akciji).

Naravno, proizvodnja je glavni faktor koji je doprineo tome. Tesla je isporučio 241.300 vozila tokom trećeg tromesečja, što je još jedan rekord za kompaniju, sada sa sedištem u Teksasu.

Za novu fabriku u Ostinu se kaže da već sada isporučuje pretproizvodna vozila. Kada bude dostigla pune proizvodne kapacitete, Cybertruck i Model Y će silaziti s njenih proizvodnih traka.

To će biti od velike pomoći. Prošle godine, ukupno je 499.550 primeraka pronašlo nove vlasnike. Ove godine je ta brojka već sada povećana na 627.550, a preostalo je još čitavo tromesečje.

Ono što je još neverovatnije je da povećanje profita dolazi uprkos ozbiljnim izazovima. Kompanija je navela o kojim se to izazovima radi: „Nestašica poluprovodnika, zagušenja u lukama i sve češća isključenja struje, uticali su na našu sposobnost da fabrike rade punom parom. Verujemo da su se naši lanci snabdevanja, inženjering i proizvodni timovi nosili s ovim globalnim izazovima na genijalan način, dinamičan i fleksibilan, koji nema pandan u automobilskoj industriji.“

Deo profita, tačnije ukupno 279 miliona dolara, došao je od prodaje regulatornih kredita drugim proizvođačima. Ipak, ovo je veliki korak unapred za Teslu, koji nastavlja da napreduje uprkos preprekama.

Još uvek čekamo na početak proizvodnje Cybertrucka, kompletiranje tehnologije autonomne vožnje, robotaksije, novi Roadster, Teslu SEMI…

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare