Tesla Motors postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla Motors postala najvrijednija američka automobilska kompanija u istoriji

Iako Ford i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a Tesla samo oko 300.000, dionice Tesle su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kada je kompanija zabilježila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mjesecima prije planiranog roka.

Akcije Tesla ubrzano su rasle otkako je kompanija prošle nedjelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom tromjesečju, što je blago premašilo procjene analitičara, te da njena prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država – u Kini – sada isporučuje vozila.

Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući neto vrijednost bogatstva osnivača Tesle Ilona Maska za 2,1 milijardi dolara.

Sa bogatstvom procijenjenim na 28,8 milijardi 49-godišnji Mask trenutno je 34. najbogatija osoba na svijetu.

Mask posjeduje oko 22 odsto Teslinih akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Takođe, ima udio u SpaceX, koji je procijenjen na 12,5 milijardi dolara.

U utorak, vrijednost Tesle je na tržištu dostigla 83 milijarde dolara, što je čini najvrijednijom automobilskom kompanijom u istoriji Amerike. Do zatvaranja berze u petak, akcije Tesle dostigle su vrijednost od čak 85,8 milijardi dolara.

Od oktobra vrijednost akcija te kompanije se udvostručila, ali na tom putu bilo je i padova.

Ako se Teslin rast nastavi – cijena njenih akcija može se ponovo udvostručiti i dodati milijarde na njenu već ogromnu neto vrijednost, piše Forbs.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Prekretnica? Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Zeljka

Najčešće greške koje prave kupci polovnih automobila

Zeljka

Tesla bez grijanja na -40, u pomoć priskočila porodica sa vozilom sa SUS motorom

Zeljka

Ostavite komentar