25. Maja 2019.

Tesla Model 3 zablistao na “testu sjevernog jelena”

Big Portal

Automobili na struju imaju generalno veću masu u poređenju sa vozilima slične veličine sa benzinskim ili dizel motorima zbog teških baterija koje su najčešće postavljene ispod putničke kabine ili prtljažnika. Takva konstrukcija utiče da se težište mase kod električnih automobila nalazi niže u odnosu na modele sa konvencionalnim motorima.

Ova prednost najbolje se može videti na takozvanom “testu severnog jelena”, koji je proslavio švedski magazin Teknikens Värld. Šveđani već decenijama sprovode ovaj specifičnan test bezbednosti kojim se ispituju manevarske sposobnosti vozila u ekstremnim uslovima. Široj automobilskoj javnosti napoznatiji je slučaj iz 1997. godine kada su prilikom izvođenja testa prevrnuli tada novu Mercedesovu A klasu, što je nateralo nemačku kompaniju da izvrši izmene na tom modelu.

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promene pravca automobila, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Test severnog jelena između ostalih sprovodi i španski sajt Km77. com, a nedavno se na njemu našao Tesla Model 3. Španci su Model 3 testirali u više pokušaja, od kojih su neki bili pri brzinama preko 80 km/h, što je znatno više od brzine koju praktikuje švedski Teknikens Värld (60 km/h).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare