10. Jula 2021.

Tesla je rođen na današnji dan prije 165 godina: Čovjek koji je izmislio 20. vijek još uvijek sporna tema

Big Portal

Stav Sabora SPC da urna Nikole Tesle treba da bude položena u Hramu Svetog Save bila je ponovni povod da hrvatski mediji pišu kako je Tesla zapravo bio Hrvat i od 2016. ne prestaje.

“Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856., ali je gotovo celi život radio u SAD, gde je i ostvario sve izume. Umro je u Njujorku 1943. u dobi od 87 godina”, stoji u tekstu u riječkom Novom listu iz tog perioda.

Tesla je imao i američko državljanstvo.

Danas, 78 godina posle njegove smrti, Amerika se upravo poziva na državljanstvo, Srbi na poreklo, a Hrvati na zemlju rođenja. Poslednjih godina manje dolazi do izražaja američka strana, dok su zagovornici srpskog i hrvatskog stava mnogo glasniji.

A šta su činjenice?

Rođen u Smiljanu (tada deo Austrugarske, danas Hrvatske), ali je gotovo ceo život proveo u SAD, gde je i napravio sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su naizmenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korišćenje X zraka, laser… Nimalo nećemo preterati ako kažemo da su njegovi izumi promenili svet.

Poslednje godine života proveo je u hotelu “Njujorker” u Njujorku. Živeo je u apartmanu broj 3327 na 33. spratu, gde je i preminuo.

Na godišnjicu njegove smrti, podsećamo vas na neke zanimljivosti o ovom genijalcu.

Tesla i Edison

Tesla i Edison radili su zajedno kratko vreme. Edison je Tesli obećao 50.000 dolara ako mu pomogne s projektom, ali je kasnije rekao da se samo šalio, pa je Tesla iste sekunde prekinuo suradnju.

Tesla i Markoni

Do 1943. godine Guljemo Markoni je smatran pronalazačem radija, ali tada mu je Vrhovni sud oduzeo patentno pravo i dodelio ga Nikoli Tesli jer je dokazano da je Teslin patent stariji.

Tesla motors

Ilon Mask nazvao je svoju kompaniju Tesla motors u čast ovom velikom naučniku. Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku, Mask je rekao da, iako je Edison “svoje izume učinio dostupnim svetu”, Tesla zaslužuje “malo više pažnje u društvu”.

Nagrada “Nikola Tesla”

Svake godine naučnicima i pronalazačima dodeljuje se nagrada “Nikola Tesla” za izvanredan doprinos na području električne energije.

Tesla i slava

Teslu je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava već isključivo izumi koji će promeniti svet.

Nobelova nagrada

Agencija Rojters je 6. novembra 1915. godina javila da su Tesla i Tomas Alva Edison dobitnici Nobelove nagradu za fiziku, ali je ista agencija istog dana obznanila da su ipak nagrađeni Vilijam Henri Breg i Lorens Henri Breg. Glasine kažu da Tesla nije hteo da deli nagradu sa Edisonom, smatrajući da on nije naučnik.

Nesanica

Tesla je tvrdio da je spavanje gubitak vremena i zato je spavao samo nekoliko sati dnevno.

Svemir

Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla, te krater na Mesecu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare