Tesla ispred Mercedesa u SUV premijum segmentu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla ispred Mercedesa u SUV premijum segmentu

Tesla Model Y prestigao je Mercedesov GLC u segmentu kompaktnih SUV premijum modela i mogao bi da postane najprodavanije evropsko premijum vozilo uopšte ukoliko prestigne Audi A3, BMW X1, Mercedes A klasu, BMW Seriju 3 i MINI hečbek.

Prodaja modela Y konstantno raste od kada je ovaj automobil predstavljen na ervopskom tržištu prošle godine. U prvih šest meseci ove godine je najprodavaniji automobil u Norveškoj, u junu je bio prvi u Švedskoj, a u Britaniji je taj mesec završio na drugom mestu.

Skoro polovinu prodatih automobila u električnom SUV premijim kompaktnom segmentu čini Model Y, a Audi Q4 e-tron čini trećinu. BMW iX3 je treći najprodavaniji električni model u ovom segmentu, a peti je Mercedes EQC. Jaguar I-Pace je na poslednjem mestu u ovoj kategriji sa 3.528 prodatih primeraka u prvoj polovini godine.

U segmentu plag-in hibrida najprodavaniji je Mercedes GLC sa 14.379 prodatih primeraka, a slede Volvo XC60 i BMW X3. Iza njih su DS 7 Crossback, Lexus NX, Audi Q5, Range Rover Velar, Land Rover Discovery Sport i Jaguar F Pace.

Benzinski modeli čine samo 15% prodaje u segmentu kompaktnih SUV premijum automobila, a prvi je Porsche Macan. Hibride predvodi Lexus NX, ali to ne iznenađuje pošto je ovo jedini model sa ovakvim pogonom u segmentu. U prvih šest meseci 2022. ovaj automobil odabralo je 3.206 kupaca.

Tesla najavljuje da će u drugoj polovini godine povećati proizvodnju zahvaljujući rastu kapaciteta nove fabrike u Nemačkoj. Direktor kompanije Ilon Mask obećao je da će do kraja ove ili početkom sledeće godine iz fabrike u Nemačkoj dnevno izlaziti do 5.000 vozila dnevno, umesto 1.000 koliko ih je pravljeno u junu.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Kako slupati auto na holivudski način

V.R.

Iz Indije dolazi električni automobil s cijenom od deset hiljada dolara

V.R.

2023 Mitsubishi ASX

V.R.

Ostavite komentar