Tesla ispred Audija na listi premijum proizvođača u SAD - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla ispred Audija na listi premijum proizvođača u SAD

Tesla je sve ozbiljniji konkurent u premijum segmentu, a nakon Audija, kompanija iz Kalifornije „na nišanu“ ima BMW, Lexus i Mercedes-Benz.

Mnogi, pa čak i članovi Teslinog tima, ne smatraju automobile ove marke luksuznim, ali ovoga puta nije suština u tome. Američki proizvođač naziva svoje automobile „premijum“ proizvodima, iz prostog razloga što su skuplji od većine konkurentnih modela i naravno prestižniji u odnosu na vozila iz „mejnstrim“ klase. Ipak, automobilski mediji su Teslu „ugurali“ u premijum segment, tako da – to je to.

Kako pišu Vrele Gume, uprkos činjenici da automobili ovog proizvođača unutar kabinskog prostora nisu ni izbliza tako atraktivni kao predstavnici nemačke premijum trojke, Tesli to očigledno ne smeta da nastavlja s prodajnim uspesima, posebno preko „velike bare“. Zapravo, Tesla je pretekao Audi, tako da sada zauzima četvrto mesto među premijum markama po pitanju prodaje (po podacima vezanim za 2020.). Mada je kompanija iz Palo Alta i dalje iza onih koji drže podijum u SAD, čini se da je pitanje vremena kada će ih sustići.

Tesla je registrovao oko 200.500 vozila u SAD tokom 2020. U međuvremenu, 183.600 Audija je pronašlo nove vlasnike. U 2019., marka iz Ingolštata je registrovala gotovo 50.000 vozila više u SAD u odnosu na Teslu, tako da dobijamo još jasniji uvid o napretku kompanije Ilona Maska.

Prva tri premijum proizvođača u SAD po broju novih registracija u 2020. su BMW, Lexus i Mercedes-Benz (tim redom). Po detaljima Experian’s Automotive News Research & Data Centera, prodaja premijum vozila u 2020. je izgledala ovako:

BMW: 287.259

Lexus: 271.384

Merecedes-Benz*: 265.600

Tesla: 200.561

Audi: 183.594

*Automotive News ističe da su podaci za Sprinter i Metris isključeni iz ove statistike

Dakle, Tesla zaostaje samo 65.000 registracija iza Mercedes-Benza! Do pre par godina, to je bilo prosto nezamislivo, posebno iz razloga što kalifornijska kompanija proizvodi isključivo električne automobile. Konkurenti u svojim gamama imaju brojne primerke s tradicionalnim pogonom, što im u startu pruža veliku prednost.

Ukoliko ostali nešto ozbiljno ne učine po pitanju elektrifikacije, neće proći mnogo vremena pre nego što Tesla zasedne na prvo mesto u premijum segmentu, bar u Americi.

Izvor:Vrele Gume
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Volkswagen vraća Up nakon dve godine pauze?

Zeljka

Dacia proizvela 7.000.000-ti automobil

Zeljka

Najbolji i najgori automobili u 2021. po Klarksonu

Zeljka

Ostavite komentar