Tesla bez grijanja na -40, u pomoć priskočila porodica sa vozilom sa SUS motorom - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Tesla bez grijanja na -40, u pomoć priskočila porodica sa vozilom sa SUS motorom

Sredinom decembra ažuriran je softver na mnogim Teslinim vozilima, a sa njim su se pojavili i navodni problemi.

Vlasnik Tesle Mark Kroker iz provincije Saskačevan u Kanadi napisao je 27. decembra na Tviteru da “klima” njegovog Modela Y više ne radi – na minus 30 stepeni Celzijusa 70 kilometara od najbližeg grada.

Dva dana kasnije, Norvežanin Tajler Selvig je izvestio da je grejanje u Model Y otkazalo na minus 40 stepeni kada je sa njim u vozilu bilo i dvoje dece.

U pomoć mu je priskočila porodica sa vozilom sa SUS motorom. Kazao je da su mu iz Teslinog servisa rekli da trenutno ne mogu da reše problem.

Nakon što je primilo 16 zvaničnih pritužbi, kanadsko telo za bezbednost u saobraćaju pokrenulo je istragu. Tesla sada grozničavo radi na rešavanju problema. Da bi to učinili, zaposleni su doneli neispravne delove iz Kanade u Kaliforniji da ih pregledaju.

Kako se navodi, uzrok kvarova verovatno su toplotne pumpe. Ventil za usis vazduha može da se smrzne i prestane da funkcioniše, dopuštajući ulazak hladnog vazduha u sistem i sprečavajući ispravan rad toplotne pumpe. Senzor tada otkriva kvar i isključuje kompresor.

Kao brzo rešenje potrebno je izvršiti ažuriranje softvera koji bi trebalo da spriječi ovo isključivanje. Međutim, to ne rešava problem ventila.

Prva verzija već je testirana na službenim automobilima u vlasništvu Teslinih zaposlenih. Prema tvitu šefa Tesle Ilona Maska, nedavno su počeli slati novi softver kupcima, a oni u hladnim regijama ga dobijaju pre drugih.

Danas objavljeno

BMW povlači 61.000 vozila

Vanja A

Kojim markama automobila najbrže pada vrijednost

Vanja A

Ford kažnjen sa skoro 20 miliona dolara zbog pogrešnih tvrdnji o pojedinim vozilima

Zeljka

Ostavite komentar