TEŠKO SE DIŠE Vazduh u BiH i dalje je nezdrav, a OVO su najzagadeniji gradovi trenutno - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

TEŠKO SE DIŠE Vazduh u BiH i dalje je nezdrav, a OVO su najzagadeniji gradovi trenutno

Prema podacima sa mernih stanica Živinice su jutros najzagadeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvalitet zraka na tom podrucju je vrlo nezdrav.

Izmereni Indeks kvaliteta zraka u Živinicama iznosio je 211. Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na podrucju tog grada moguca su znacajna pojacanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povecana je verovatnoca negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na tom podrucju, upozoravaju iz Eko Akcije. Oboljeli od plucnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

Vazduh je jutros takode nezdrav u Tuzli i Visokom gdje su izmjereni indeksi kvaliteta vazduha iznosili 179 i 177, kao i u Lukavcu gdje je Indeks kvaliteta iznosio 171.

U takvoj situaciji sa kvalitetom vazduha u ovim gradovima moguca je pojava pojacanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli poceti osjecati negativan utjecaj zagadenja na zdravlje.
Sljedece grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizicke aktivnosti: plucni i srcani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veca naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na podrucju Sarajeva Indeks kvaliteta vazduha iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veca naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograniciti produžena ili veca naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete vazduha temelji se na merenju cestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljicnog monoksida (CO).

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar