16. Oktobra 2022.

“Teroristički akt”: Napadnuta ruska baza

Big Portal

Napad je bio “teroristički akt”, dodaje se.

Dvojica terorista su ubijena na licu mesta uz uzvratnu vatru, saopštilo je ministarstvo i dodalo da su identifikovani kao”„državljani članice Zajednice nezavisnih država (ZND)”. ZND obuhvata većinu bivših sovjetskih republika, osim baltičkih država, Ukrajine, Gruzije i Turkmenistana. Ovaj drugi je pridruženi član organizacije.

Ruska vojska nije dala više detalja o napadu ili identitetima napadača.

Prema novinskoj agenciji RIA, dvojica napadača otvorili su vatru na grupu boraca dobrovoljaca tokom obuke na poligonu. Ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo ovu informaciju.

Napad je usledio usred delimične mobilizacije u Rusiji, proglašene pošto je nacija zaključana u dugotrajnom sukobu sa Ukrajinom. Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je više od 200.000 rezervista pozvano u naoružanje u okviru mobilizacije, a da je većina njih još na obuci.

Ko stoji iza napada?

Na ruskim i ukrajinskim portalima nezvanično se navodi da su u pitanju imigranti iz Taždikistana koji su dobili rusko državljanstvo, a da su poginuli dobrovoljci iz Brjanske oblasti.

Postoji pretpostavka da je do sukoba došlo na osnovu vere. Takođe, neki izvori pišu da su dva državljana Tadžikistana živela u Moskvi i stupila u vojnu službu po ugovoru tek 12. oktobra.

Marina Ahmedova, članica Saveta za ljudska prava pri predsedniku Ruske Federacije je navela je nezvanične informacije da su napad izveli mobilisani Tadžici, koji su se sa ostalima posvađali na osnovu vere.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare