28. Aprila 2022.

Terorista Јašarević traži premještaj u zatvor u Srbiji

Big Portal

Svoj zahtjev Јašarević, između ostalog, zasniva na tome da ima isključivo državljanstvo Srbije, gdje mu se nalazi i cijela porodica.

Јašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina zatvora BiH u Vojkovićima potvrdio je za “Nezavisne novine” da je zahtjev za premještaj u neki od kazneno–popravnih zavoda /KPZ/ u Srbiji podnio prije godinu dana, te da mu je nedavno stigla odluka kakvu nije priželjkivao.

  • Rođen sam u Novom Pazaru, imam samo državljanstvo Srbije, nemam nijedno drugo. Nakon godinu dana od kako sam Ministarstvu pravde BiH poslao da želim premještaj u Srbiju, stiglo mi je rješenje da mi se to odbija – rekao je Јašarević.

On je dodao i da je poslao žalbu na to rješenje, te da je u utorak sam poslao pismo i Vučiću u kojem ga je zamolio da mu pomogne.

Nemanja Milenković, advokat iz Srbije, koji je u toj državi Јašareviću dodijeljen po službenoj dužnosti, potvrdio je da je predao žalbu nakon što je Viši sud u Beogradu odbio da Јašarević bude premješten u zatvor u Srbiji, te naveo da ne zna kada bi se o žalbi moglo odlučivati, ali da očekuje da će se to desiti do kraja ljeta.

Advokat Senad Dupovac, koji je pred Sudom BiH branio Јašarevića, ističe da je podržao namjeru njegovog bivšeg branjenika jer je pravosuđe Srbije fleksibilnije.

  • S obzirom na krivično djelo za koje je osuđen, ovdje ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u KPZ-u, može dobiti umanjenje – rekao je Dupovac.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Јašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku Ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare