Terapeuti otkrili odlike neraskidive ljubavne veze - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Terapeuti otkrili odlike neraskidive ljubavne veze

Ako je posedujete, vi ste prava srećnica!

Terapeut Dejvid Šreder otkriva odlike jakih, gotovo neraskidivih veza!

Za zdravu, jaku i srećnu vezu je potrebno mnogo truda, ali i ovih pet stvari koje vezu čine skoro neraskidivom!

Hemija

Da bi veza bila stabilna i srećna, važno je da među vama ima “hemije”, mada se pod tim ne misli samo na fizičku privlačnost. Terapeut ističe da to podrazumeva i da oboje imate želju da se zaista upoznate, da bude radoznali, otvoreni, zabavni u interakciji sa partnerom, da ga prihvatate takvog kakav je i da ga poštujete.

Zajednički ciljevi

To što imate zajedničke ciljeve vašoj vezi daje dublji smisao i produbljuje vašu povezanost. Naravno, sasvim je OK i da imate svoje lične ciljeve, ali terapeut ističe da je važno da oni je ugrožavaju vaše zajedničke ciljeve.

Privrženost

Pod tim se, kaže terapeut, misli na želju, “dogovor” da radite nešto u sadašnjosti ili budućnosti. Privrženost u vezi je praktično pristanak na ljubav, otvorenost, prihvatanje i vernost.

“To je svestan izbor da svoju energiju usmerite ka vezi, a ne samo ka sebi”, objašnjava Šreder, dodajući da privrženost u vezi podrazumeva i pristanak da uložite sebe u vezu, ali da pritom ne izgubite svoju ličnost.

Komunikacija

U svakoj vezi ima problema i svađa, nesuglasica, ali je jako važno da se i u takvim situacijama održi dobra komunikacija među partnerima. Dobro je da budete svesni situacije, da na nju odgovorite i da se potrudite da razumete drugu stranu – a obično svi gledamo situaciju samo iz svoje perspektive, što baš i nije dobro.

Terapeut ističe da je najveći problem u komunikaciji to što ne slušamo da bismo razumeli, već da bismo odgovorili.

Konsenzus

Ovde je reč o kooperativnosti, traženju rešenja koje će da zadovolji obe strane.

Kao što smo već pomenuli, u svakoj vezi povremeno dođe do problema, ali je jako važno kako se ponašate u takvim situacijama – velika je razlika da li gledate da tada ugodite samo sebi ili se trudite da nađete rešenje koje će odgovarati i vama i partneru.

A da bi se dotle došlo, potreban je otvoren razgovor, pregovaranje, kompromis… što je veoma teško postići ako jedno od partnera u vezi voli da bude “glavno”.

Koliko je vaša veza jaka? Razmislite o tome i potrudite se da radite na ovih pet stvari kako biste je ojačali.

Izvor: Cosmopolitan

Danas objavljeno

Megan maltretira zaposlene u palati: “Ne mogu da prestanem da se tresem”

Zeljka

Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu

Zeljka

Preminula glumica Luiza Flečer

Zeljka

Ostavite komentar