1. Augusta 2020.

Tepavčević: Prva ću s porodicom stati u red za vakcinu!

Big Portal

Prema njenim rečima, kada imamo preko 300 potvrđenih slučajeva, svakako da ne možemo da se ponašamo kao da je epidemiološka situacija dobra. Kisić Tepavčević je rekla da opada procenat zaraženosti u glavnom gradu.

“U poslednja 24 časa je 27 odsto bio procenat pozitivnih u Beogradu, a znao je da bude i 50 procenata”, rekla je ona za B92.

Kisić Tepavčević je navela da je u Aleksincu proglašena vanredna situacija da bi se iskontrolisala epidemiološka situacija.

“Sporiji pad imamo zato što imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ne samo kod nas, nego i u svetu. Ima slučajeva koji nisu otkriveni i zato ne možemo očekivati pad”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je navela, ni u kom slučaju ne smemo da se opustimo i kada dođe do pada broja zaraženih.

“Svako veće okupljanje jeste mesto rizika, ali u slučaju da se ne poštuju mere. Mislim da smo sada odmakli od toga jer se više koriste mere”, izjavila je ona.

“Sve odluke koje je donosio Krzini štab bile su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom”, objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da postoji kontinuirana saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Profesorka je navela da su od početka epidemije sve informacije iznošene javno te da su mediji važni zbog prenošenja poruka i promovisanja prevencije. Ona je dodala da se mnogo toga što se tiče bolesti promenilo od početka pandemije, ali da su mere ono što je ostalo isto. Kako je rekla, mere su od samog početka bile pre svega usmerene ka starijoj populaciji jer se znalo da te osobe najviše napada.

“Postoje makar dve kompanije, koliko ja znam, koje su započele treću fazu kliničkog istraživanja, koje se radi na velikim uzorcima ispitanika. Ono što je važno je da nijedna vakcina ne može da bude u upotrebi u našoj zemlji ukoliko nije maksimalno bezbedna i sa visokim stepenom efektivnosti”, objasnila je dr Kisić Tepavčevićeva.

Ona je dodala da će, kada vakcina bude dostupna, za njom biti velika potražnja. Kako je rekla, kada se radi o tome da li bi trebalo primiti vakcinu ili ne, ona bi prva sa svojom porodicom stala u red za takvu vakcinu, jer se podrazumeva da će se poštovati maksimalan stepen bezbednosti i efektivnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare