Tenzije u Lamanšu: Stigao prvi brod - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tenzije u Lamanšu: Stigao prvi brod

Prvi od dva broda koje je britanska Kraljevska mornarica rasporedila da patroliraju oko ostrva Džerzi zbog najave francuske blokade stigao je na odredište.

Britanska vlada saopštila je da šalje dva broda Kraljevske mornarice da nadzire situaciju, a rano jutros u blizinu Džerzija u Lamanšu stigao je patrolni brod “Severn”.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će kasnije u vode oko Džerzija stići i brod “Tamar”.

Francuska je zapretila da će isključiti struju ostrvu, koje ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra “kraljevskim posedom”, odnosno “teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo”.

To takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema, odnosno da su imali pravo na ribolov i pre Bregzita, prenosi Bi- Bi-Si.

Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.

Britanski premijer Boris Džonson sinoć je izrazio “snažnu podršku” Džerziju, najvećem ostrvu u Lamanšu, koje se nalazi 22 kilometra od obale Francuske.

On je ocenio da bu bilo kakva blokada bila “potpuno neopravdana”.

Džonson je prethodno razgovarao s premijerom Džerzija Džonom le Fondreom i ministrom spoljnih poslova Ijanom Gorstom, nakon čega ja naglasio “hitnu potrebu za deeskalaciju tenzija”.

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva.

Francuske vlasti tvrde da “nove tehničke mere” za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno “ništave”.

Danas objavljeno

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

U Srpskoj 273 novozaraženih, preminula 21 osoba

M.

Hrvatska: Zaplijenjeno 15 kilograma heroina povezanih s osobom iz BiH

M.

Ostavite komentar