Tenzije u Albaniji: Lomljava, dimne bombe, demonstranti predali zahtjeve, "nećemo pregovarati" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tenzije u Albaniji: Lomljava, dimne bombe, demonstranti predali zahtjeve, “nećemo pregovarati”

Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, prenosi portal Plus info.

Studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj je smešteno ministarstvo i bacali dimne bombe, navodi se.

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahteva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Reč je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visokoškolskih institucija.

“Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvete kako bi ispunilo zahteve, jer sutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sedeti kao u decembru”, poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovni protesti ispred Ministarstva prosvete, a protesti su trajali do februara.

Oni zahtevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima. Protestu su se danas priključili i albanski rudari.

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar