20. Februara 2022.

Tenzije se ne smiruju – suzavac i šok bombe; “Operacija je u toku”

Big Portal

Policija je uhapsila 170 ljudi i odvukla 53 vozila otkako je u petak ujutro započela napore da obuzda protest koji je primorao premijera Džastina Trudoa da koristi retko korišćena ovlašćenja za hitne slučajeve.

Policija u opremi za nerede upala je u subotu na skup, uklanjajući stotine demonstranata kamionima.

Neki od uhapšenih demonstranata u subotu su nosili pancire i imali su dimne bombe i drugu pirotehniku u torbama i vozilima, saopštila je policija.

“Ova operacija je u toku. Nije završena i biće potrebno više vremena dok ne postignemo svoje ciljeve”, rekao je u subotu privremeni šef policije Otave Stiv Bel.

EPA-EFE/AMRU SALAHUDDIEN

Demonstranti su prvobitno želeli da ukinu obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa da bi prešli granicu za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudoa i vlade.

Trudo je u ponedeljak pozvao na posebna ovlašćenja da bi svojoj vladi dala šira ovlašćenja da zaustavi proteste, uključujući sveobuhvatna ovlašćenja da zamrzne račune onih za koje se sumnja da podržavaju blokade, bez dobijanja sudskog naloga.

EPA-EFE/AMRU SALAHUDDIEN

“Policija metodično i odgovorno probija ulice. Ovo je ohrabrujuće, ali posao još nije završen”, rekao je ministar javne bezbednosti Marko Mendičino.

Demonstranti, koje je snimila policija, biće pozvani na odgovornost, rekao je Bel.

“Aktivno ćemo nastojati da vas identifikujemo i nastavićemo sa finansijskim sankcijama i krivičnim prijavama… Ova istraga će se nastaviti mesecima”.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare