Tenzije rastu, Japan održava vojne manevre - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tenzije rastu, Japan održava vojne manevre

Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju svoje prve vojne manevre posle više od 30 godina.

Japanske kopnene snage izvode ogromnu vojnu vežbu širom zemlje kako bi pripremile svoje trupe za potencijalni sukob i od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letelica učestvuje u različitim vežbama operativne spremnosti, prenosi CNN.

Poslednjih godina, indo-pacifički region postao je žarište napetosti, a zvaničnici japanskih kopnenih snaga upozoravaju na “najgore bezbednosno okruženje od kraja Drugog svetskog rata”. “Ova vežba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja”, predočio je pukovnik japanske vojske Noriko Jokota.

Ranije ove nedelje, Severna Koreja je saopštila da je uspešno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske PVO.

Danas objavljeno

Pojačan saobraćaj u Gradiški i u Kladuši

M.

Otmica u Gacku, uhapšena dva lica

M.

FBiH: Tri lica preminula, zaražena još 123

M.

Ostavite komentar