Tenzije rastu, Grčka i Turska opet "na ivici" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Tenzije rastu, Grčka i Turska opet “na ivici”

Tokom sastanka ministra spoljnih poslova Grčke Jorgosa Katrugalosa i njegovog turskog koleg Mevluta Čavbušoglua došlo do varnica, piše grčki list “Katimerini”.

Naime, Katrugalos je pozvao Tursku da okonča svoje, kako je rekao, ilegalne aktivnosti u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra.

Sastanak dvojice ministara održan je na marginama ministarskog sastanka Saveta Evrope u Helsinkiju, u momentu kada su pojačane tenzije između dve zemlje zbog turskih istraživanja i bušotina u kiparskoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni i zbog turskih vojnih vežbi na Egeju.

Prethodno je Katrugalos ponovio grčku podršku za pridruživanje Turske u Evropsku uniju.

Mi smo među nekoliko evropskih zemalja koje još uvek veruju u to“, rekao je Katrugalos, ali je napomenuo da Turska „mora prvo da poštuje svoje obaveze“, naglašavajući da pristupanje Ankare EU zavisi od „poštovanja ne samo međunarodnog prava, već i poštovanja ljudskih prava, kao i vladavine prava”.

Napetost između Atine i Ankare je u porastu nakon što je tursko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo Grčku da skriva teroriste, jer je grčki sud oslobodio devet turskih državljana, etničkih Kurda,optuženih da su članovi terorističke organizacije.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da takva odluka grčkog suda „jasno prekida“ napore u borbi protiv terorizma u Evropi.

Osumnjičeni su uhapšeni i pritvoreni uoči posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Grčkoj u decembru 2017. godine, pod sumnjom da su povezani sa krajnje levičarskom grupom iz Turske okrivljenom za niz napada i samoubilačih napada u Turskoj od 1990. godine.

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar